Home Sport Bart van Roosmalen eindigt op 17e positie wereldranglijst Ice Cross Downhill

Bart van Roosmalen eindigt op 17e positie wereldranglijst Ice Cross Downhill

Red Bull Crashed Ice 2013 Netherlands (foto Unique Photo)

Derek Wedge uit Zwitserland heeft voormalig kampioen Kyle Croxall van zijn troon gestoten in het bijzijn van 100.000 toeschouwers en is daarmee de grote winnaar van het Ice Cross Downhill World Championship seizoen 2012/13. Tijdens Red Bull Crashed Ice Québec, de laatste stop van het seizoen, beëindigde de ‘Flying Finn’ Arttu Pihlainen zijn carrière met een vijfde overwinning. Bart van Roosmalen uit Utrecht ging als enige Nederlander door naar de beste 32 ter wereld en eindigt het seizoen met 17e positie op de wereldranglijst. Van Roosmalen: ‘Ik voel me super goed en het ging ook lekker. Totdat ik zo hard ging in die verdraaide kurkentrekker dat ik hem niet meer kon houden. Maar ik heb echt een super seizoen gehad, met Landgraaf als hoogtepunt.’

Wedge won het 2012/13 Ice Cross Downhill World Championship in een zenuwslopende finale. Wedge crashte drie keer in een bloedstollende finale op de langste en zwaarste track ooit, maar hij veerde terug en vocht naar de finish. Met zijn derde positie kaapte hij de titel weg van de Canadese Kyle Croxall. Croxall eindigde als vierde. Voormalig kampioen Arttu Pihlainen won voor de vijfde keer de race in Québec City en beëindigt hiermee zijn briljante ice cross downhill carrière op het hoogtepunt. ‘Er was zo veel actie in de finale, het was echt te gek’, zei Wedge die in extase was. ‘Ik zag Kyle aan mijn linkerzijde en toen Scott (Croxall) aan mijn rechterkant en toen zag ik de finish weer. Ik heb er altijd van gedroomd om wereldkampioen te worden. Nu ben ik het!” 

Bart van Roosmalen is de best presterende Nederlander en behaalde in SnowWorld Landgraaf zelf een top 3 positie. ‘Ik heb een super seizoen achter de rug. Ik heb de afgelopen tijd veel beter mijn rust gepakt en kon goed met de spanning omgaan. En dat zie je ook terug hier in Québec. Niet opgeven voordat je over de streep bent!’ In de tweede heat tijdens de finale ging Van Roosmalen goed van start. Maar de extreem zware kurkentrekker zorgde er voor dat hij snelheid verloor en ingehaald werd. ‘Jammer, ik had zeker een ronde verder willen komen. Maar het ging lekker en heb een super gevoel over gehouden aan het seizoen. Dit was een goede afsluiter: vooral dankzij de sfeer, de baan en het ijs. Alles was super hier in Québec!’

Het Ice Cross Downhill World Championship 2012/13 is afgesloten met de stop in het historische centrum van Québec. Het was het grootste en meest spannende seizoen ooit, met vijf stops in plaats van vier. Er waren vier winnaars: Kyle Croxall was de snelste op het ijs in Niagara Falls en Saint Paul, Derek Wedge was de kampioen in SnowWorld Landgraaf, Cameron Naasz won de race in Lausanne en Arttu Pihlainen sloot de reeks van vijf keer een snoeiharde strijd op het ijs af met zijn overwinning.

Laad meer Sport

Geef een reactie

Bekijk ook

Superstart van Superboeren in 2020!

De superboeren kennen in 2020 een superstart! 9 punten uit 3 wedstrijden; een ongekende lu…