Hypocriet

En daar was ie dan: Michael Boogerd. Met zijn “haagse harsens” vol in beeld legde hij een bekentenis af rond zijn jarenlange inname van stimulerende middelen. Wat hij allemaal heeft geslikt is niet zo interessant. Hij hééft geslikt en dat is fout. En daar gaan we het dan vervolgens uitgebreid over hebben. Geweldige toevoeging op datgene we inmiddels al lang weten.

Ik begin me dan ook zo langzamerhand af te vragen wat voor zin het heeft. Lijkt een beetje op het gedrag van duitse soldaten die na de oorlog kwamen janken dat ze aan Duitse zijde hadden gevochten, en dus fout waren. Het voegt echt niets toe. Het genereert alleen maar een toenemend negatief beeld van een tak van sport waar veel mensen plezier aan beleven. Je kunt het dan ook maar beter omdraaien. Laten we er maar simpel vanuit gaan dat tot en met eind 2012 alles wat andersom op de fiets zat en met vier vingers in de neus de Mont Blanc opfietste, geslikt heeft. En laten degene die dat dan niet hebben gedaan en er behoefte aan hebben dat te melden, maar aantonen dat ze schoon waren. Wordt het een stuk stiller van. De echte wielren-fanaten hebben namelijk absoluut geen behoefte aan dat slappe gejank. Dat is wel zeker. Die willen genieten. Van een schone sport. En nog een beetje snel ook.

Helaas zijn de mogelijkheden tot genot ingedamd. En met name door de arrogantie van de media. En dan in het bijzonder de NOS. Deze club heeft gemeend dat wij, kijkers, geen behoefte meer hebben aan uitgebreide verslaggeving van de wielersport. Vanwege de dope. Voortaan nog flitsen en koele verslaglegging. Geen achterhoede-gebep en geblaat meer van Boogerd, Ducrot en dat heerlijke oude wijf, Smeets. Zakelijkheid is voortaan troef. En om maar binnen de termen van de wielersport te blijven: wij kijkers hebben het maar te slikken. Ook de goedwillende renners die juist nú zorgen voor een metamorfose in het peloton, worden de dupe. Geen media-aandacht, geen sponsoring, geen wedstrijden.

Wat extra steekt is de volstrekte hypocrisie die hier aan de orde lijkt. Laten we de focus eens richten op koning voetbal. Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw viert het hooliganisme hoogtij. Er zijn in de loop der tijd stadions gesloopt, treinen verbouwd, fysiek geweld gebruikt, toeschouwers omzeep geholpen. Er zijn tegenstanders in elkaar geramd, scheidsrechters gemolesteerd en hele veldslagen gevoerd. Onlangs, als absoluut dieptepunt, zelfs een grensrechter doodgeschopt… En alsof dat niet genoeg is: er klinken hardnekkige geruchten over gemanipuleerde wedstrijden, corruptie binnen de fifa en doping in Spanje…

Het aantal wedstrijden op TV is echter nog steeds groeiende. Er wordt elke avond wel een sportprogramma afgevuld met ontzettend slap voetbalgezwam. En ik hoor niemand, maar dan ook werkelijk helemaal niemand vanuit de media iets roepen dat de kijker wellicht geen behoefte meer heeft aan dit soort gedoe…. En dat lijkt me, zeker tegenover het wielrennen, behoorlijk hypocriet.

Brompot.

Laad meer Den Haag

Geef een reactie

Bekijk ook

Den Haag – Update: Nog twee verdachten aangehouden in onderzoek steekincident

Donderdagochtend 11 maart hielden agenten twee mannen, van 21 en 25 jaar uit Den Haag, aan…