Home Overijssel Twente Enschede Vrijspraak moord Enschede, 7 jaar cel woningoverval Zwolle

Vrijspraak moord Enschede, 7 jaar cel woningoverval Zwolle

Een 33-jarige man is vrijgesproken van de moord op een man in Enschede op 17 december 2014. De rechtbank Overijssel oordeelt dat er geen objectief en direct bewijs is dat de man aanwijst als schutter. De man is wel schuldig aan een gewelddadige woningoverval in Zwolle, opzetheling van een auto, een poging tot zware mishandeling en het hebben van een dealershoeveelheid amfetamine. Voor die feiten veroordeelt de rechtbank hem tot een celstraf van 7 jaar.

Vrijspraak: Geen direct en objectief bewijs
Het dossier bevat geen objectieve en directe bewijsmiddelen dat de verdachte schuldig is aan de moord op de Enschedese man op 17 december 2014. De verdachte ontkent dat hij de man heeft neergeschoten. Getuigen hebben vlak na schietincident iemand zien wegrennen, maar konden hem niet identificeren. Er is geen wapen gevonden. Ook op de verdachte, die later die nacht is aangehouden door de politie, zijn geen sporen gevonden die hem linken aan de moord.

Andere getuigenverklaringen zijn van horen zeggen, vinden geen steun in direct bewijsmateriaal of sluiten verdachte niet uit, maar wijzen hem ook niet aan. Dat de verdachte een motief had, hij en het slachtoffer hadden een drugsgerelateerd conflict, en dat hij tijd en gelegenheid had om naar de parkeerplaats te gaan, is niet genoeg om vast te stellen dat hij de schutter was.

SMS
Een belangrijk bewijsmiddel dat zou kunnen pleiten voor het scenario dat de verdachte de schutter was, is een SMS-bericht aan het slachtoffer over de ontmoeting. Hoewel de naam van verdachte onder de SMS staat is er geen bewijs dat de verdachte zelf deze sms heeft verstuurd. En ook als dat wel zo zou zijn, is deze SMS geen bewijs dat de verdachte zelf naar de afspraak is gegaan.

Toen de verdachte later die nacht werd aangehouden is een andere telefoon bij hem gevonden. Tijdens het politieonderzoek is deze per ongeluk teruggezet naar de fabrieksinstellingen en daardoor onbruikbaar voor eventueel onderzoek naar de gps-locatiegegevens.

Woningoverval
De man is schuldig aan een gewelddadige woningoverval in Zwolle op 8 november 2015. Daar is hij samen met anderen een woning binnengedrongen. Zij bedreigden het slachtoffer met een vuurwapen en bonden hem vast met tie-rips. Het slachtoffer moest pinpassen en codes afgeven. Daarnaast is hij schuldig aan opzetheling van een gestolen auto en een poging tot zware mishandeling door iemand in de gemeente Buren op zijn gezicht te slaan en daarna meerdere klappen te geven. Verder had hij in Hengelo een dealershoeveelheid, een kleine kilo amfetamine in zijn bezit.

Zorgwekkend
Verdachte heeft bij de woningoverval alleen oog gehad voor zijn eigen financiële gewin, om zo zijn criminele schulden te kunnen betalen. De rechtbank rekent hem dit zeer zwaar aan, vooral het geweld waarmee de overval gepaard ging. De man lijkt in een relatief korte tijd op het criminele pad te zijn geraakt. Voor 2014 staan er geen ernstige misdrijven op zijn strafblad. Deze ontwikkeling en de zwaarte van de feiten zijn op zijn minst zorgwekkend te noemen.

Daarom bepaalde de rechtbank dat hij psychisch onderzocht moest worden bij het Pieter Baan Centrum. Het is des te zorgwekkender dat hij hier totaal niet aan meewerkte en ook niet aan andere onderzoeken. De rechtbank oordeelt dat een lange en onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 7 jaar passend en geboden is. Daarnaast moet hij schadevergoedingen betalen van zo’n 9.500 euro.

Laad meer Enschede
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Enschede – Man aangehouden voor bedrijfsinbraak

Een 42-jarige inwoner van Enschede werd op zondagmorgen 24 juni aangehouden op de Usselerr…