Home Overijssel Twente Enschede Geen verband aangetoond tussen verschillende branden

Geen verband aangetoond tussen verschillende branden

Na onderzoek door de politie blijkt dat er geen aantoonbare samenhang is tussen de verschillende branden eind december en begin januari. De verschillende branden hebben waarschijnlijk ook diverse oorzaken. De oorzaak van de brand Joan Coststraat is niet te herleiden. Ook bij de latere branden hebben we weer gekeken naar deze brand. Het onderzoek is afgerond. Hier hebben we de getroffen ondernemers inmiddels over geïnformeerd.

Uit de voorlopige onderzoeksresultaten van de brand op maandag 31 december rond 04.00 uur zijn geen aanwijzingen gevonden die duiden op een aanwijsbare oorzaak van de brand en er zijn ook geen aanwijzingen die duiden op brandstichting. De brand is van binnenuit ontstaan en uit forensisch onderzoek zijn geen aanwijzingen voor de aanwezigheid van brandbare vloeistoffen. Uit verklaringen van o.a. getuigen en bevindingen van brandweerlieden blijkt dat de brand vermoedelijk is ontstaan in de Meubel Outlet en daarna is overgeslagen naar Swiss Sense. In de Meubel Outlet bevonden zich enkele elektrische straalkachels, die gebruikt werden ter verwarming van het pand. Er is een vermoeden dat de brand is ontstaan door niet uitgeschakelde kachels. Het is dus mogelijk dat de brand is ontstaan door een technisch defect of een ongeluk door menselijk handelen. Er is geen sprake van opzet.

Bij de brand op 19 januari 2013 is een pand met daarin acht winkels verwoest. Er raakte niemand gewond hoewel er op dat moment nog mensen in het pand aan het werk waren. Het tactisch en forensisch onderzoek door de politie van de brand op het meubelplein op 19 januari heeft zich gericht op het ontstaan van de eerste brand rond 17.30 uur. De brand is inpandig ontstaan. Tot nu toe is er geen technische oorzaak (bijv. kortsluiting) voor de brand gevonden. Menselijk falen of opzet zouden mogelijk kunnen zijn.

De politie gaat dinsdag flyeren op en in de omgeving van het meubelplein Schuttersveld in Enschede. De actie maakt deel uit van het onderzoek naar de brand op het meubelplein op 19 januari 2013.

Alle getroffen ondernemers en eigenaren van het meubelplein zijn maandag tijdens een ondernemersbijeenkomst geïnformeerd over de voorlopige onderzoeksresultaten en de voorgenomen flyeractie. Tijdens de bijeenkomst werd ook gemeld dat de verzekeringsmaatschappij een beloning gaat uitloven.

Aan de zijkant van het verwoeste pand zaten ondermeer enkele roldeuren voor de levering van goederen. Ook zaten er diverse deuren, waaronder een blauwe nooddeur.

Laad meer Enschede

Geef een reactie

Bekijk ook

Hengelo – Gezocht – Politie zoekt dader(s) van mishandeling

Twee jongemannen uit Hengelo zijn op zaterdag 22 augustus rond 04:15 uur na een avondje st…