Home Overijssel Twente Enschede Enschede – Aanpak politie en gemeente Enschede succesvol

Enschede – Aanpak politie en gemeente Enschede succesvol

Gemeente Enschede en politie zijn tevreden over het resultaat van het demonstratie- en manifestatieverbod. De maatregel was effectief; demonstranten zijn afgeschrikt en de stad bleef veilig voor Enschedeërs.

Fortress Europe, No Nazi's in Enschede en Enschede Tegen Racisme wilden vandaag demonstreren. Het demonstratieverbod was afgekondigd omdat een fanatiek deel van demonstranten had aangegeven het moment aan te grijpen voor harde confrontaties met elkaar.In het centrum van Enschede was daarom vandaag veel politie op de been. Er waren, ondanks het demonstatieverbod, aankondigingen dat groeperingen naar Enschede zouden komen om het verbod te negeren. In de aankondigingen werd opgeroepen tot een ‘Project X’-feest. In het verleden leverde zo’n oproep grote openbare orde verstoringen op. 

Mogelijke confrontatie
De beoogde demonstraties hadden in de oorspronkelijke vorm een mogelijke aantrekkingskracht op enkele honderden demonstranten uit binnen- en buitenland.

Het was deze fanatieke kern die ondanks het demonstratieverbod tóch naar Enschede wilde afreizen. Omdat er vooraf verschillende alternatieve routes werden gedeeld om naar de Oude Markt te kunnen komen moest de politie op alles voorbereid zijn. Een sterke en zichtbare aanwezigheid in de stad was één van de aangekondigde maatregelen.

Veiligheidsrisicogebied
Enschede was aangewezen als zogenaamd veiligheidsrisicogebied, zodat de politie extra bevoegdheden had. Demonstranten zijn zoveel mogelijk opgevangen voordat ze de Enschedese binnenstad bereikten. Er waren digitale borden in de stad en bij de toegangswegen geplaatst waarop staat: demonstreren verboden, in Nederlands en Duits.

Aanhoudingen
De politie heeft 10 aanhoudingen verricht. De verdachten zijn aangehouden voor ondermeer discriminatie, verboden wapenbezit (vlindermes en boksbeugel), belediging en het niet gehoor geven aan de vordering om te vertrekken. Er zijn zo’n 80 mensen teruggestuurd die het demonstratieverbod waarschijnlijk wilden negeren. 

Laad meer Enschede
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Enschede – Man aangehouden voor bedrijfsinbraak

Een 42-jarige inwoner van Enschede werd op zondagmorgen 24 juni aangehouden op de Usselerr…