Home Overijssel Twente Almelo OM eist in hoger beroep 30 maanden cel voor uitbuiting Almelose

OM eist in hoger beroep 30 maanden cel voor uitbuiting Almelose

De advocaat-generaal (OM) in Arnhem heeft vandaag in hoger beroep een gevangenisstraf van dertig maanden, waarvan tien voorwaardelijk, geëist tegen een 33-jarige man uit Ede. In de visie van het OM heeft hij zich schuldig gemaakt aan seksuele uitbuiting van een verslaafde vrouw in de gemeente Almelo. Het slachtoffer moest een groot deel van haar inkomsten als prostituee afstaan aan de verdachte.

In de ogen van de advocaat-generaal heeft de verdachte het slachtoffer in 2014 ongeveer een half jaar uitgebuit. Het slachtoffer was door haar verslaving , haar achtergrond en geestelijke toestand uiterst kwetsbaar en de verdachte was zich daarvan bewust. Door misbruik te maken van die kwetsbare positie, door dreiging en het gebruik van geweld heeft de verdachte de vrouw gedwongen zich beschikbaar te stellen tot het verrichten van seksuele handelingen tegen betaling. Uit het onderzoeksdossier blijkt dat de vrouw in eerste instantie door een chauffeur naar klanten werd gebracht. Op enig moment zou de verdachte het slachtoffer met een foto geadverteerd hebben op een website, zodat de vrouw klanten in haar eigen woning kon ontvangen. Haar paspoort werd ingenomen en wanneer de vrouw weigerde te werken werd zij door verdachte geslagen. Het slachtoffer zou nooit geld voor haar werkzaamheden hebben ontvangen; de verdachte zou de verdiensten hebben verrekend met een schuld die het slachtoffer bij hem had staan vanwege door verdachte geleverde drugs.

Het OM heeft bij de strafeis rekening gehouden met de houding van de verdachte: hij heeft geen enkel inzicht in het foute van zijn handelen getoond, aldus de advocaat-generaal. “Hij heeft zelfs geprobeerd om een getuige te beïnvloeden”. Ook zou de verdachte niet hebben willen meewerken aan onderzoek naar zijn psychische gesteldheid. De Reclassering zag door zijn houding geen mogelijkheden tot enige vorm van hulpverlening.

De rechtbank Overijssel veroordeelde de verdachte in 2015 tot een gevangenisstraf van 21 maanden voor het uitbuiten van de vrouw. De officier van justitie had de verdachte ook mishandeling en bedreiging van enkele andere personen ten laste gelegd en eiste voor het geheel een gevangenisstraf van zesentwintig maanden. De rechtbank sprak verdachte echter vrij van mishandeling en bedreiging. De verdachte heeft hoger beroep ingesteld.

Het hof doet uitspraak op 13 juni.

Laad meer Almelo
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Gaanderen – Man aangehouden met behulp van pepperspray

De politie heeft op woensdag 20 juni rond 18.20 uur een 51-jarige man uit Gaanderen aangeh…