Home Overijssel Twente Haaksbergen Geen strafbare feiten bij onderzoek naar hersenoperaties Twente

Geen strafbare feiten bij onderzoek naar hersenoperaties Twente

Het Expertisecentrum Medische Zaken (EMZ) van het Openbaar Ministerie heeft geen strafbare feiten gevonden in het oriënterend onderzoek naar hersenoperaties in het Medische Spectrum Twente (MST). Het EMZ startte het onderzoek na zes meldingen van mensen die dachten onterecht een hersenoperatie te hebben ondergaan. Ze waren naar een neurochirurg verwezen door de neuroloog van het MST waarnaar al een strafrechtelijk onderzoek loopt. Het MST maakte zelf in november bekend een onderzoek te hebben gedaan naar de neurochirurgische ingrepen. Naar aanleiding van die bekendmaking deed de heer Drost, die een groot aantal ex-patiënten van de neuroloog bijstaat, eind 2012 namens zes mensen een melding bij de politie Twente. Van vijf zaken was vrijwel meteen duidelijk dat zij niet tot nader onderzoek konden leiden, alleen al omdat ze verjaard waren.

Naar één melding is wel nader onderzoek gedaan. Daartoe zijn stukken opgevraagd bij onder andere het Medisch Spectrum Twente. Via de rechter-commissaris zijn deze stukken in beslag genomen en ter beschikking gesteld aan politie en justitie. Het nadere onderzoek heeft niet geleid tot aanwijzingen dat een strafbaar feit zou zijn gepleegd door de neuroloog of de neurochirurg. Het onderzoek naar de hersenoperaties is daarmee wat het OM betreft afgesloten.

Het interne onderzoek van het MST kwam naar buiten op de dag dat de zaak tegen de voormalige neuroloog uit Twente voor het eerst diende voor de rechtbank in Almelo. De officier van justitie zegde die dag toe naar de operaties te kijken als er melding van zou worden gedaan. Het onderzoek in die zaak loopt al sinds 2009. Medio 2011 heeft het EMZ, ondergebracht bij het arrondissementsparket in Rotterdam, het onderzoek in de complexe strafzaak naar de neuroloog overgenomen van het parket in Almelo. Ruim 40 mensen hebben gemeld verkeerd te zijn behandeld door de man. In 2012 kon het OM bekendmaken dat de neuroloog vervolgd wordt voor onder andere het opzettelijk benadelen van de gezondheid van negen patiënten, diefstal, verduistering en valsheid in geschrifte.

Het OM heeft vrijdag de heer Drost, de rechtbank en de raadsman van de neuroloog op de hoogte gebracht van de uitkomsten van het onderzoek naar de hersenoperaties. Volgende week, op woensdag 3 april, is opnieuw een regiezitting voorzien voor de rechtbank in Almelo. Het OM heeft besloten nu de resultaten van dit onderzoek naar buiten te brengen zodat de strafzaak verder doorgang kan vinden. 

Laad meer Haaksbergen

Geef een reactie

Bekijk ook

Zwolle – Politie houdt drie mannen aan voor verboden vuurwerk

Op zondagochtend 11 februari werd gezien dat er aan de Floresstraat goederen werden overge…