Home Overijssel Twente Enschede Auke Vleer prestatieprijs voor Petra Garnier

Auke Vleer prestatieprijs voor Petra Garnier

kampioenen_sportgala_2013.jpgDe Auke Vleer-aanmoedigingsprijs ging naar judoka Cas Klokman. De Sportwaarderingsprijs was voor atletiekvereniging AC Tion. Alle sporters uit Enschede die in 2012 een Nederlands kampioenschap of hoger hebben behaald zijn tijdens het sportgala gehuldigd.

Auke Vleer-prestatieprijs
Deze prijs wordt uitgereikt aan een persoon of vereniging uit Enschede, die een prestatie van topniveau heeft geleverd. Hierbij gaat het om een Nederlands kampioenschap, een eerste, tweede of derde plaats bij de Olympische Spelen, Wereldkampioenschap of Europees Kampioenschap.
Petra Garnier is met het Nederlandse team op de Paralympics in Londen derde geworden in het rolstoelbasketbaltoernooi. Dit waren haar vierde paralympics. In Sydney (2000), Athene (2004) en Peking (2008) werden telkens een vierde plaats behaald. De twee andere genomineerden voor deze prijs waren: Alex Stienstra (atletiek, klasse 50-plus: 1e plaats Indoor Masters 5.000 meter, 2e plaats EK Masters 5.000 meter, 1e plaats NK Masters 5.000 meter, 1e plaats Masters 10.000 meter en 2e plaats Masters indoor 3.000 en 5.000 meter) en SVG De Tubanten (gehandicaptensport, Nederlands kampioen waterbasketbal).

Auke Vleer-aanmoedigingsprijs
Deze prijs wordt uitgereikt aan een persoon, team, groep of vereniging uit Enschede, die een stimulans nodig heeft of het afgelopen jaar een stimulerende invloed op het Enschedese sportleven heeft gehad, door sportieve, organisatorische of bestuurlijke activiteiten. Cas Klokman werd Nederlands kampioen onder de 15 jaar in de gewichtsklasse tot 60 kg. Hij won alle wedstrijden met een Ippon, de hoogste score bij judo. De andere genomineerden voor deze prijs waren: Tex Town Tigers junioren (softbal, Nederlands kampioen onder 21 jaar) en Zylon Kollen (schaken, open Nederlands jeugd kampioen). 

Sportwaarderingsprijs
Ieder jaar wordt een prijs uitgereikt aan een Enschedese vereniging die zich (in het jaar voorafgaand aan het Sportgala) bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de sport. Het gaat dan om die activiteiten die bijdragen aan het concept vitale sportvereniging (samenwerking met niet-sportorganisaties). Deze prijs gaat dit jaar naar atletiekvereniging AC Tion.
AC Tion is een vereniging die zich op allerlei vlakken met atletiek, hardlopen, wandelen en ondersteunende training bezighoudt. Het ledenaantal van de vereniging schommelt de laatste jaren rond de 600. Meer dan de helft van de leden bestaat uit trimleden (wegatleten, Nordic Walking) en ruim 40% doet aan baanatletiek. Daarnaast zet de vereniging zich ook op maatschappelijk vlak in. Een bijzonder traject is de Beweegkuur Impuls. In deze impuls werken Fysiotherapiepraktijk FysioGym Twente en AC Tion samen om een passend en laagdrempelige sport- en beweegaanbod te bieden aan mensen uit de wijk, die een chronische aandoening (zoals diabetisch, COPD) hebben. De AC Tion-trainers zijn hiertoe opgeleid tot Beweegkuurtrainer.
AC Tion richt zich via het programma Colours of Athletics op niet- westerse jongeren, in samenwerking tussen scholen en buurtwerkorganisaties. De achterliggende gedachte is dat deze jongeren via deelname aan atletiek beter gaan participeren in de samenleving, doordat zij eigenwaarde en waardebesef ontwikkelen (respect, tolerantie, samenwerking, discipline, zelfvertrouwen). Tevens wordt via dit programma geprobeerd om de betrokkenheid van niet-westerse ouders bij de club te vergroten.
Daarnaast is AC Tion actief bij de scholen van zowel primair als voortgezet onderwijs. De vereniging verzorgt clinics zoals de sprint challenge (kennismaken met de sprintnummers van de atletiek). En de vereniging organiseert de zesweekse cursus “Start to run”, waarin de scholieren van het voortgezet onderwijs oonder leiding van atletiektoppers Gerard Nijboer, Marti ten Kate en AC Tion-trainers een beweegprogramma afwerken, waarbij gezondheid en fysieke ontwikkeling centraal staan.

En tot slot organiseert AC Tion jaarlijks in september de Singelloop. De opbrengst  van dit evenement komt geheel ten goede aan maatschappelijke organisaties in Enschede. Zo ontving VSO Het Meerik in 2012 € 3.500,- om extra impulsen aan de sportdeelname van leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs te kunnen geven. Deze doelgroep sport beduidend minder dan leeftijdsgenoten binnen het reguliere onderwijs.
Al met al scoort AC Tion niet alleen goed in de wedstrijdatletiek, waardoor zij vaak leden genomineerd ziet bij de Auke Vleer-bekers, maar draagt zij ook als vitale sportvereniging haar steentje bij aan de Enschedese samenleving.

De voordracht voor de beide Auke Vleer wisselbekers wordt op verzoek van de gemeente en de Raad van de Advies voor de Sport gemaakt door de sportredactie van de Twentse Courant Tubantia, TV Enschede FM en Huis- aan-Huis in samenspraak met het Programma Opgroeien & Ontwikkelen van de gemeente.

Foto: Koos van Dijk

Laad meer Enschede

Geef een reactie

Bekijk ook

Zwolle – Politie houdt drie mannen aan voor verboden vuurwerk

Op zondagochtend 11 februari werd gezien dat er aan de Floresstraat goederen werden overge…