Home Noord-Holland Hoorn Medewerking gemeente voor tijdelijke steiger in buitenhaven

Medewerking gemeente voor tijdelijke steiger in buitenhaven

Steiger HoofdDe gemeente Hoorn wil medewerking verlenen aan de aanleg van een tijdelijke steiger voor de bruine vloot in de buitenhaven, bij het Julianapark. Het Hoogheemraadschap heeft hiervoor een omgevingsvergunning aangevraagd in het kader van de naderende vervanging van de kademuur van het Hoofd. Dit werk wordt vanaf het water uitgevoerd. Daardoor verdwijnen de hier aanwezige ligplaatsen tijdelijk.

Het Hoogheemraadschap Noord-Hollands Noorderkwartier gaat vanaf mei dit jaar de kademuur van het Hoofd volledig vervangen. De oude muur is slecht en kan niet meer worden opgelapt. De kademuur is dringend aan vervanging toe. In de afgelopen maanden hebben het Hoogheemraadschap en de gemeente onderzocht hoe dat het beste kan gebeuren. Gekozen is voor een oplossing waarbij het aanzicht van de monumentale kademuur intact blijft. Daarnaast worden constructies toegepast die trillingsarm kunnen worden aangebracht. Hierdoor wordt het risico van schade aan de monumentale panden aan het Hoofd aanzienlijk verkleind.

Vanaf het water
Wethouder Aart Ruppert: ‘Er is besloten om de werkzaamheden uit te voeren vanaf het water. Dan hoeft er geen zwaar bouwverkeer door het havenkwartier van en naar de werkplek. Bovendien blijft verkeer van en naar het Oostereiland mogelijk. Omdat het werk vanaf het water wordt uitgevoerd verdwijnen de ligplaatsen tussen het Houten Hoofd en de kademuur een tijdje. Hier liggen schepen van de bruine vloot.’

Compensatie
Wethouder Ruppert: ‘Het Hoogheemraadschap heeft aangegeven dat het de wegvallende ligplaatsen in het vaarseizoen 2013, en mogelijk een deel van 2014, op een andere plek wil compenseren. In overleg hebben we de keuze laten vallen op de buitenhaven, tegen de westelijke punt van het Julianapark. Deze keuze is de beste, als je rekening wilt houden met mogelijke overlast voor gebruikers van de haven en de inwoners van de stad.’

De steiger is uitsluitend bestemd voor de schepen van de bruine vloot, die tijdens het werk aan de kademuur hun ligplaats kwijt raken. De steiger krijgt een lengte van 100 meter en kan daarmee maximaal 16 schepen een ligplaats bieden. Voor het overgrote deel van het vaarseizoen zal het aantal variëren van vier tot acht schepen.

De voorbereidende werkzaamheden zijn nu bijna afgerond. Vanwege zijn slechte kwaliteit moet de kademuur nu zo snel mogelijk worden vervangen. Daarbij speelt mee dat enkele werkzaamheden aan de kademuur niet uitgevoerd mogen worden in het stormseizoen (1 oktober tot 15 april). De werkzaamheden gaan ongeveer een jaar duren.

Laad meer Hoorn

Geef een reactie

Bekijk ook

Hoorn – Toezichthouder gemeente Hoorn mishandeld

Woensdagmiddag, rond 15.00 uur, is op het Betje Wolfplein een BOA van de gemeente Hoorn mi…