Home Noord-Holland Hoorn Inbouw Centrum Varend Erfgoed gereed

Inbouw Centrum Varend Erfgoed gereed

v.l.n.r. N. Wit, P. Westenberg en D. LouwmanDe inbouw van het nieuwe Centrum Varend Erfgoed Hoorn op Oostereiland is op 25 februari officieel opgeleverd. Bestuur en vrijwilligers van het centrum benutten de komende weken voor de verhuizing en inrichting. Daarna wordt het oude gebouw gesloopt en wordt het terrein opnieuw ingericht. De bouw van een bezoekerscentrum, museumhaven, werk- en opslagplaatsen en een werksteiger zijn het sluitstuk van de restauratie en herbestemming van Oostereiland.  

Bij de deeloplevering van het nieuwe centrum, op 25 februari, overhandigde directeur N. Wit van Aannemingsmaatschappij Wit Wognum BV zwaluwpannen aan wethouder Peter Westenberg (Erfgoed en Cultuur). Met een knipoog naar de start van de nieuwbouw, in de zomer van 2012, die werd vertraagd door nestelende zwaluwen. Met de zwaluwpannen hopen alle betrokkenen dat deze zich ook in het nieuwe gebouw van Varend Erfgoed weer thuis voelen.

Bijzondere prestatie
En zij niet alleen, zo betoogde wethouder Westenberg in zijn welkomstwoord. Hij sprak de hoop uit dat de eigenaren van historische schepen en de vrijwilligers die een belangrijke rol gaan spelen in het nieuwe Centrum Varend Erfgoed zich er echt thuis gaan voelen. Westenberg noemde het een bijzondere prestatie dat het Centrum Varend Erfgoed er in deze economisch moeilijke tijden toch is gekomen, dankzij bijdragen van velen. ‘En dankzij de samenwerking tussen de zeilende bedrijfsvaartuigen (charters) en de vrijwilligers die de Hoornse schouwen restaureren, het ambacht in stand houden en overdragen aan een nieuwe generatie.’

Subsidies
De gemeente heeft circa 1,2 miljoen euro in het nieuwe Centrum Varend Erfgoed geïnvesteerd, waarvan bijna een half miljoen aan subsidies. De rest van de gemeentelijke investering wordt terugverdiend uit huur en liggelden. De provincie Noord-Holland heeft € 377.000 subsidie gegeven voor de gehele westelijke oever van Oostereiland, die is bestemd voor historische schepen. Stichting Varend Erfgoed investeert 150.000 euro en doet zelf de inrichting van het centrum. De Stichting is nog op zoek naar bijdragen voor een scheepshelling.

Het nieuwe Centrum Varend Erfgoed is gebouwd door Aannemingsbedrijf Wit Wognum B.V. Architect is TPAHG-Architecten uit Hoorn, die ook de (restauratie)architect is van de rest van het voormalige gevangeniseiland. De officiële opening van het centrum is deze zomer.

Laad meer Hoorn

Geef een reactie

Bekijk ook

Hoorn – Toezichthouder gemeente Hoorn mishandeld

Woensdagmiddag, rond 15.00 uur, is op het Betje Wolfplein een BOA van de gemeente Hoorn mi…