Home Noord-Holland Hoorn Regel uw gemeentelijke belastingzaken online

Regel uw gemeentelijke belastingzaken online

Online uw belastingzaken regelenOp vrijdag 22 februari verstuurt de gemeente Hoorn de belastingaanslagen naar inwoners, huiseigenaren en ondernemers. Het is één aanslagbiljet voor de onroerende zaakbelasting (OZB), de rioolheffing, de afvalstoffenheffing en de hondenbelasting. Met DigiD is het mogelijk de aanslag online te bekijken op www.hoorn.nl/belastingen. In totaal gaat het om ruim 35.000 aanslagen met een totaalopbrengst van 22 miljoen euro.

WOZ-waarde
Op de aanslag staat de WOZ-waarde van de woning of het bedrijfspand vermeld. Voor de aanslag onroerende zaakbelasting van 2013 wordt de WOZ-waarde, de marktprijs, van 1 januari 2012 gebruikt.

Huizenprijzen
De gemeente verzamelt alle verkoopprijzen van woningen. De verkoopprijzen van goed vergelijkbare woningen worden gebruikt om de WOZ-waarde van een woning te bepalen. In de gemeente Hoorn zijn de prijzen tussen 1 januari 2011 en 1 januari 2012 gemiddeld rond de 2,45% gedaald. In een individueel geval kan dat afwijken, dit is dan terug te vinden in het taxatieverslag. Als na 1 januari 2012, de waardepeildatum, de huizenprijzen zijn gestegen of gedaald, zorgt dat niet voor een tussentijdse verandering van de WOZ-waarde.

Taxatieverslag
De WOZ-waarde wordt onderbouwd met een taxatieverslag. In dit taxatieverslag staan de verkoopprijzen van drie soortgelijke woningen. Uit dit taxatieverslag kunnen huiseigenaren zelf zien hoe de gemeente de WOZ-waarde heeft vastgesteld. Iedereen kan zijn taxatieverslag vanaf 23 februari gratis bekijken via DigiD op www.hoorn.nl/belastingen.

Bezwaar maken
Het is altijd handig om eerst het taxatieverslag te bekijken. Wie het niet eens is met de aanslag, kan het beste eerst telefonisch contact opnemen met de gemeente, telefoon 0229 252200. Daarna kan eventueel schriftelijk bezwaar worden ingediend.

Kwijtschelding
Mensen met een inkomen op bijstandsniveau komen mogelijk in aanmerking voor kwijtschelding van de onroerende zaakbelasting, de afvalstoffenheffing en rioolheffing.
Op www.hoorn.nl/belastingen is het mogelijk om een proefberekening te maken. Wie in aanmerking komt, kan dan een kwijtscheldingsformulier aanvragen. Ook is het mogelijk een betalingsregeling aan te vragen.

Digitale belastingbalie 24 uur per dag
De gemeente Hoorn heeft een digitale belastingbalie op www.hoorn.nl/belastingen.
Inwoners vinden daar snel en inzichtelijk informatie over:
– de aanslag
– de WOZ-waarde
– de automatische incasso
– het taxatieverslag.

Ook is het mogelijk een:
– aanslag te betalen
– automatische incasso te wijzigen 
– betalingsregeling aan te vragen
– bezwaar te maken
– hond aan en/af te melden

Laad meer Hoorn

Geef een reactie

Bekijk ook

Hoorn – Toezichthouder gemeente Hoorn mishandeld

Woensdagmiddag, rond 15.00 uur, is op het Betje Wolfplein een BOA van de gemeente Hoorn mi…