Home Noord-Holland Amsterdam Amsterdam – Gezocht – Moord op advocaat Derk Wiersum

Amsterdam – Gezocht – Moord op advocaat Derk Wiersum

Op woensdagochtend 18 september 2019 is de 44-jarige advocaat Derk Wiersum doodgeschoten bij zijn woning aan de Imstenrade in Amsterdam Buitenveldert. Sindsdien wordt er zeer uitgebreid onderzoek gedaan om te achterhalen wie verantwoordelijk zijn voor deze moord.

Advocaat Derk Wiersum werd op de vroege ochtend van 18 september, rond 07.40 uur, onder vuur genomen voor zijn woning aan de Imstenrade. Hij overleefde de beschieting niet. De schutter ging er vandoor in een witte Opel Combo voorzien van het valse kenteken VN-927-V. Rechercheurs vermoeden dat er een tweede persoon in de vluchtauto heeft gezeten. Van de schutter is een signalement bekend. Het zou gaan om een man tussen de 20 en 25 jaar oud, met een slank postuur, rond de 1.75 meter lang en hij was in het donker gekleed. Omdat de man een capuchon droeg, is er geen huidskleur van hem bekend.

Aanhouding
Op dinsdagavond 1 oktober heeft de recherche een verdachte aangehouden. Hij zit in alle beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. Om die reden wordt op dit moment geen verdere informatie gedeeld over deze verdachte.

Witte Opel Combo
Na de aanhouding op 1 oktober, maakte de recherche bekend dat de vermoedelijke vluchtauto is aangetroffen in Almere. Het gaat om een witte Opel Combo, voorzien van het valse kenteken VN-927-V. Rechercheurs willen graag weten wie dit voertuig in de periode voorafgaand, rond of na de moord heeft gezien. Onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat de Opel Combo tussen 11 en 12 juni 2019 is gestolen vanaf de Franselaan in Rotterdam. Het voertuig was toen voorzien van het originele kenteken V-121-FS. De bestelauto is daarna ruim drie maanden van de radar geweest. Op dinsdag 17 september, een dag voor de moord, is het voertuig ook al bij de woning van het slachtoffer geweest. De recherche wil graag weten welke persoon of personen bij of in de Opel Combo zijn gezien, sinds de diefstal in Rotterdam in juni en het moment van aantreffen in Almere.

Meer voertuigen betrokken
In het onderzoek is duidelijk geworden dat er vermoedelijk meer voertuigen bij de zaak zijn betrokken. Twee dagen voor de moord, op maandag 16 september is een grijze Volkswagen Transporter ruim twee uur in de wijk van het slachtoffer. Ook dit voertuig blijkt te zijn gestolen. Dit gebeurde in de nacht van 4 op 5 september aan de Fazantlaan in Brunssum (Limburg). De bus werd gebruikt voor gehandicaptenvervoer en in het voertuig lag een invalidenkaart en er stond een rolstoel. Deze invalidenkaart is terug gevonden in een prullenbak aan de Bovenste Wehr in Hoensbroek. De rolstoel is aangetroffen op een terrein langs de Koningin Wilheminaweg in Groenekan.

De grijze Volkswagen is op maandag 23 september met een lekke band aangetroffen in een parkeergarage aan de Hoptille in Amsterdam-Zuidoost. Het onderzoeksteam sluit niet uit dat de bus na de voorverkenning op maandag 16 september een lekke band heeft gekregen en dat de bus daarna in de parkeergarage is achtergelaten. De recherche wil graag weten of iemand op deze plekken iets heeft gezien wat met deze bus te maken kan hebben of dat iemand heeft gezien wie er in de bus heeft gereden.

Renault Megane
Een kleine week na de moord, in de nacht van 23 op 24 september, wordt op de Prinses Beatrixlaan in Voorburg een uitgebrande Renault Megane gevonden. Het voertuig blijkt te zijn gestolen tussen 24 en 25 juni vanaf de Havelterschans in Nieuwegein. Daarnaast blijkt de auto tussen 23 en 30 augustus meerdere keren gespot te zijn aan de Nieuw Herlaer en de Keverberg in Buitenveldert, vlakbij de woning van Derk Wiersum. Rechercheurs willen graag weten wie er tussen de diefstal in juni en het aantreffen in Voorburg over deze auto kon beschikken en waar deze allemaal is geweest.   

Informatie doorgeven
Een groot team werkt momenteel hard aan deze zaak en rechercheurs willen graag spreken met mensen die over informatie beschikken. Ook kleine details kunnen waardevol zijn. Contact opnemen kan via de Opsporingstiplijn op 0800-6070 of via het onderstaande tipformulier. Vertrouwelijk spreken kan met het Team Nationale Inlichtingen en daarnaast is het ook mogelijk om anoniem informatie door te geven via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000 of via het tipformulier www.meldmisdaadanoniem.nl.

Laad meer Amsterdam
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Amsterdam – Aanhouding verdachte steekincidenten Prins Hendrikkade en Warmoesstraat

In het onderzoek naar twee steekincidenten in het centrum van Amsterdam is op zondag 1 okt…