Home Noord-Holland Amsterdam Nickelback verbaast vriend en vijand in de Ziggo Dome

Nickelback verbaast vriend en vijand in de Ziggo Dome

Het is al jaren de meest gehate rockband ter wereld: Nickelback. Gehaat door rockliefhebbers omdat het geluid van de Canadezen te zuiver en clean is voor een rockband. Maar is dat wel terecht? Maandagavond stond de band in Ziggo Dome in Amsterdam voor een concert uit de ‘Feed The Machine Tour’.

Waar de mannen van Nickelback bekend staan als ideale schoonzonen, zijn de mannen uit voorprogramma Seether dat echter niet. De Zuid-Afrikanen brengen post-grunge en warmen het publiek in de Ziggo Dome op voor de Canadezen. Het is duidelijk dat de band recentelijk hun album ‘Poison the Parish’ uitbracht. ‘Let You Down’, ‘Stoke the Fire, ‘Betray and Degrade’ en andere vuige songs van onder anderen het laatste wapenfeit van de band lieten Amsterdam blijken klaar te zijn voor een headline show. Krijgen ze de Ziggo zelf vol? Nee, dat nog niet, maar voor bijvoorbeeld een 013 heeft de band inmiddels een mooie fan-schare in Nederland opgebouwd.

Nickelback zelf is toch wat minder ruig dan het voorprogramma. Jaren geleden stonden ze al in het voorprogramma van Bon Jovi in het Goffertpark, maar sindsdien is de band het succes van het toenmalige hoofdprogramma vrijwel ontstegen. Nickelback viert met de ‘Feed The Machine Tour’ inmiddels het negende studioalbum en wordt door kenners vergeleken met ‘Silver Side Up’ uit 2001. Het album dat de grote hit ‘How You Remind Me’ voortbracht, dat na zo’n twee uur spelen het concert tot een eind bracht, de toegift niet meegenomen.

Echter voor ‘How You Remind Me’, bracht Nickelback Amsterdam natuurlijk grote hits als ‘Rockstar’, waarbij de band twee man uit het publiek op het podium uitnodigde om mee te zingen, ‘Someday’ en natuurlijk ‘Photograph, dat na twee nummers van het laatste album ‘Feed The Machine’ het concert pas echt los liet gaan. Het waren de hits die de avond trokken, waarbij nummers van het laatste album (waarvoor de tour toch bedoelt leek) stiekem toch meer waren dan slechts entourage. ‘Feed the Machine’ en ‘Song on Fire’ waren niet de meest cleane nummers van de avond, en gaven zelfs een iets ruigere weg aan van de band. Mocht Nickelback dit voortzetten, kan de band de titel ‘Meest gehate band ter wereld’ wellicht kwijtraken. Terecht, want eerlijk is eerlijk, is Nickelback misschien niet de meest ruige rockband à la Motörhead met sex, drugs en rock ‘n roll, Stevie Wonder maakt ook geen smerige funk met de vuigheid van Prince.

Nickelback zette in Ziggo Dome een show neer waarbij een men kan terug kijken op een strak geregisseerd spektakel, zoals je vrij structureel bij Amerikaanse bands tegenkomt. Een vleugje Canadese progressiviteit er doorheen maakte dat de band haar keurige en cleane uitstraling rustig aan aan het verliezen is. Het album ´Feed The Machine´ is commercieel een succes, de tournee mag die stempel inmiddels ook dragen.

Laad meer Amsterdam
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Alkmaar – Wie niet weg is, is gezien

De politie heeft twee verdachten aangehouden na de inbraak in een bedrijfsbus aan de Priem…