Home Noord-Holland Amsterdam OM eist 7 en 9 jaar celstraf voor invoer 700 kilo cocaïne

OM eist 7 en 9 jaar celstraf voor invoer 700 kilo cocaïne

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank Rotterdam onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van 7 en 9 jaren geëist tegen zes verdachten in een groot cocaïneonderzoek. Het gaat om zes mannen tussen 30 en 56 jaar, uit Den Helder (5x) en Amsterdam (1x).

Het OM eiste 7 jaar gevangenisstraf tegen twee bemanningsleden van de boot waarmee de cocaïne is opgevist en de bestuurder van het busje waarin de partij harddrugs werd vervoerd. De twee opdrachtgevers en de schipper hoorden vandaag 9 jaar gevangenisstraf tegen zich eisen. De officier van justitie in zijn requisitoir: “Forse onvoorwaardelijke gevangenisstraffen zijn gepast.”

Verdacht busje
Het onderzoek van het Landelijk Parket (OM) startte op 21 januari 2015 na de vangst van een partij van zo’n 704 kilo cocaïne. (De precieze hoeveelheid was 703.705,7 gram cocaïne). Bij een surveillance door de Koninklijke Marechaussee rond half twee ’s nachts in het havengebied van Den Helder trok een opvallend langzaam en voorzichtig overmatig remmend busje de aandacht. Toen de surveillanten het verdachte busje aan de kant lieten zetten en de bestuurder aanspraken, antwoordde de man dat hij pakketten samengeperst scheepsafval vervoerde.

De Douane werd opgeroepen. Toen douanemedewerkers een pakket openmaakten en insneden, zagen ze wit poeder. De bestuurder werd aangehouden. Uit nader onderzoek naar de pakketten bleek het te gaan om 18 sporttassen met daarin diverse pakketten gewikkeld in zwart tape en doorzichtige folie. In de pakketten zat in totaal 704 kilo cocaïne.

De cocaïnevondst leidde uiteindelijk tot het schip dat de cocaïne uit het water viste, de drie bemanningsleden die hierbij betrokken waren en twee tussenpersonen.

Nauwe samenwerking
Het uit het water vissen van de grote partij cocaïne kan volgens het OM onmogelijk door één persoon zijn gedaan. De officier op zitting: “Het betreft een nauwe en bewuste samenwerking. Er moeten meerdere bemanningsleden bij betrokken zijn geweest. Op basis van OVC- en tapgesprekken kan volgens het OM wettig en overtuigend bewezen worden verklaard dat de drie bemanningsleden die vandaag terechtstaan in nauwe en bewuste samenwerking de cocaïne hebben ingevoerd.”

In dit onderzoek kwamen ook de twee opdrachtgevers van de cocaïne invoer in beeld. In door de politie afgeluisterde gesprekken werd duidelijk dat er ruzie was over het uitbetalen van de andere verdachten voor hun rol bij het vervoeren van de cocaïne. De gesprekken leidden naar de twee opdrachtgevers.

Ondermijnend
Het gaat in deze zaak om een enorme hoeveelheid cocaïne. Met de invoer hiervan hebben de verdachten zich begeven op het terrein van de grootschalige internationale handel in verdovende middelen. Er vindt een ongewenste vermenging plaats van de onder- en bovenwereld waardoor de samenleving wordt ondermijnd.

Door harddrugs wordt ook de volksgezondheid ernstig bedreigd. En dat zit hem niet alleen in het gebruik. Het criminele drugscircuit staat de laatste jaren onder hoogspanning, resulterend in een groot aantal liquidaties, pogingen daartoe. Niet alleen van criminelen, maar ook voor mensen die daarvoor worden aangezien. Vergisliquidatie is een ingeburgerd woord. Uit het meest recente Nationaal Dreigingsbeeld blijkt dat een derde van alle 39 liquidaties en 59 pogingen daartoe die tussen 2013 en 2015 zijn gepleegd, verband houdt met de cocaïnehandel.

De zaak gaat nu verder met de pleidooien van de verdediging. Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank uitspraak doet.

Laad meer Amsterdam
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Zaandam – Drugsoverlast samen aanpakken

Drugs aangetroffen Op vrijdagmiddag 6 juli kreeg de politie een melding van een inbra…