Home Noord-Holland Amsterdam 9 Aanhoudingen voor smokkel Albanezen via vliegveld Teuge

9 Aanhoudingen voor smokkel Albanezen via vliegveld Teuge

blurr vliegtuig exterieurDe politie en de Koninklijke Marechaussee (KMar) hebben donderdag 6 juli weten te voorkomen dat 11 Albanese volwassenen en 3 jonge kinderen via Nederland per vliegtuigje vanuit België gesmokkeld zouden gaan worden naar vermoedelijk Engeland. 9 Verdachten zijn aangehouden en worden verhoord. Het gaat om mannen tussen de 29 en 62 jaar oud.

Van de 9 verdachten hebben de 2 piloten de Engelse nationaliteit. Twee mannen die de Albanezen per busje richting België vervoerden, hebben de Nederlandse nationaliteit. De overige 5 verdachten zijn Albanees van origine. De twee Nederlanders wonen in Amsterdam. De 7 andere verdachten hebben geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland.

Busjes
Ter aanhouding van de verdachten zijn donderdagavond rond 18.30 uur op de A27 ter hoogte van Breda twee busjes staande gehouden. De beide Nederlandse chauffeurs zijn aangehouden. De 5 Albanese mannelijke inzittenden (20-27 jaar oud) zijn meegenomen voor getuigenverhoor op het bureau in ‘s-Hertogenbosch, terwijl de Albanese vrouwen en kinderen uit de busjes elders zijn ondergebracht.

Op vliegveld Teuge werd door een observatieteam eerder die dag waargenomen hoe de twee Engelse piloten het vliegtuigje tankten en gereed maakten voor een vlucht via België richting vermoedelijk Engeland. Deze beide verdachten zijn rond zessen aangehouden op het vliegveld Teuge.

Amsterdam
Tijdens doorzoekingen van een hotelkamer en twee woningen in Amsterdam zijn donderdagavond rond zevenen nog eens 4 verdachten aangehouden.

De negende verdachte die is aangehouden, wordt beschouwd als hoofdverdachte die de organisatie van de mensensmokkel in Nederland en België in handen had. Zijn aanhouding vond donderdagavond even na tienen plaats in Amsterdam.

Auto en vliegtuigje
vliegtuig interieurBij de aanhouding van een van de verdachten is beslag gelegd op een autosleutel, gegevensdragers en ruim 1.000 euro in contanten en een geldbedrag in buitenlandse valuta. De doorzoekingen van de woningen en hotelkamer in Amsterdam hebben geleid tot de inbeslagname van diverse gsm’s, administratie, ruim 8.600 euro, 2400 in vreemde valuta, aantekeningen, diverse gegevensdragers, een autosleutel, i-Pad en ondertekende documenten.

Een auto van het merk Mercedes en daarin aangetroffen administratie is in beslaggenomen in een privé parkeergarage in Amsterdam. Ook het kleine vliegtuig met slechts acht zitplaatsen -waarvan twee voor de piloten-, een agenda, gegevensdragers, administratie, een Audi sleutel, vliegbrevet en vliegkaarten zijn in beslag genomen.

Onderzoek
Onder gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) is dinsdag 4 juli 2017 een onderzoek gestart naar de mensensmokkel. Dat gebeurde op basis van verkregen informatie. Het is voor het eerst in Nederland dat geprobeerd wordt per vliegtuig mensen te smokkelen. In andere onderzoeken gebeurde dat telkens per auto, bus of vrachtwagen via de weg of over het water per boot.

Beperkingen
De 9 verdachten zitten sinds hun aanhouding in alle beperkingen. Dit betekent dat ze uitsluitend contact mogen hebben met hun advocaat. Maar ook dat er beperkt over het onderzoek gecommuniceerd kan worden richting de media. Nader onderzoek en informatie uit hun eventuele verklaringen zullen uitwijzen welke vervolgstappen er genomen gaan worden.

Laad meer Amsterdam
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Haarlem – Drietal aangehouden voor heling

Twee 16-jarige jongens en een 17-jarige jongen uit Haarlem zijn zaterdagmiddag aangehouden…