Home Noord-Holland Amsterdam Twaalf jaar geëist wegens doodslag op nieuwe vriend ex in Amsterdam

Twaalf jaar geëist wegens doodslag op nieuwe vriend ex in Amsterdam

De officier van justitie in Amsterdam heeft vanmiddag twaalf jaar cel geëist tegen een inmiddels 22-jarige man uit Amsterdam die ervan wordt verdacht op 4 juli 2016 een 23-jarige man te hebben doodgestoken. Dat gebeurde op klaarlichte dag in de buurt van het Kastanjeplein in Amsterdam-Oost. Twee dagen later meldde de verdachte zich bij de politie, waar hij verklaarde uit zelfverdediging te hebben gehandeld. De politie heeft de verdachte toen direct aangehouden.

Het slachtoffer was de nieuwe vriend van de ex-vriendin van de verdachte. Hij zou bang zijn geweest voor de nieuwe vriend van zijn ex, reden waarom hij een mes bij zich had. Op de dag van de steekpartij hadden zijn ex-vriendin en haar nieuwe vriend een afspraak bij een echocentrum om te kunnen vaststellen of de vrouw zwanger was. Verdachte was ervan uitgegaan dat dat het geval was – en dat hij de vader zou zijn. Die middag werd duidelijk dat de vrouw niet zwanger was.

De verdachte heeft bij de politie en bij de rechter-commissaris niet willen verklaren. Pas na geruime tijd kwam hij via zijn advocaat met een verklaring. De officier maakte daarover een opmerking in haar requisitoir. “De verhoren met verdachte liepen moeizaam. Pas na weken heeft hij een inhoudelijke verklaring afgelegd. Het heeft er alle schijn van dat die verklaring is ingevuld aan de hand van kennis uit het dossier.”

Tijdens het onderzoek zijn er vele getuigen gehoord die bij elkaar een goed beeld geven van wat er die dag is gebeurd. De verdachte zou zijn ex-vriendin met haar nieuwe vriend vanaf het echocentrum hebben gevolgd. Even later zou er een worsteling tussen beide mannen hebben plaatsgehad. Op een gegeven moment zien getuigen de verdachte meermalen in het bovenlichaam van het slachtoffer steken. Ze zien dat het slachtoffer zich probeert te verweren, maar al snel neervalt op straat. De dader zou zijn weggerend, zo verklaren diverse getuigen.

De verdachte heeft bij de politie verklaard uit zelfverdediging te hebben gehandeld nadat hij door het latere slachtoffer in een wurggreep was gehouden. Geen van de getuigen heeft over een dergelijke wurghouding gesproken en de toegebrachte verwondingen stroken ook niet met deze lezing. Ook de moeder en de tante van de verdachte, bij wie de verdachte zich direct na de steekpartij schuilhield, verklaren niet dat hun zoon en neef over deze wurggreep met hen zou hebben gesproken. De officier van justitie stelt zich dan ook op het standpunt dat er in deze zaak geen sprake kan zijn van noodweer. “Er is in deze zaak geen situatie waarin de verdachte zich moest verdedigen. Geen aanval richting hem, geen acute dreiging om een mes te trekken en vervolgens op deze gruwelijke wijze te gebruiken.”

De officier eist een langdurige onvoorwaardelijke celstraf van twaalf jaar. De officier in haar requisitoir: “Misschien speelde jaloezie, afgunst of woede een rol. Nietsontziend op een zomerdag voor het oog van heel veel mensen, een gruwelijke scene. Hij liet zijn slachtoffer doodbloedend op straat achter. (-) Dit fatale steekincident heeft de samenleving geschokt. Het verdriet van de nabestaanden is immens.”

Laad meer Amsterdam
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Amsterdam – Politie zoekt getuigen overval woonboot op IJsbaanpad

Op vrijdag 22 juni omstreeks 07:30 uur heeft er een overval plaatsgevonden op een woonboot…