Home Noord-Holland Amsterdam Hoofdverdachte reeks plof- en ramkraken aangehouden

Hoofdverdachte reeks plof- en ramkraken aangehouden

De politie heeft vorige week dinsdag in Amsterdam een 30-jarige man aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij tenminste vijf ram- en plofkraken. Het opsporingsonderzoek naar de man is onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie al maandenlang gaande. Bij ram- en plofkraken wordt geprobeerd contant geld uit geldautomaten te stelen. Dit wordt gedaan door met een gestolen auto de geldautomaat te rammen of de kluisruimte door een ontploffing op te blazen. De aangehouden verdachte wordt in verband gebracht met ram- en plofkraken in  Hoofddorp, Esch, Boekel, Voerendaal en Nieuw-Vennep tussen 2010 en 2013.

In Hoofddorp bleef bij een mislukte kraak van een geldautomaat een gestolen, snelle  Audi achter, die vermoedelijk bedoeld was om de kluisruimte te rammen. Ook bij een poging om een geldautomaat in Esch te rammen gebruikten de overvallers een Audi. Een ontploffing richtte zoveel schade aan dat de pannen van het dak vlogen.

In Boekel scheurden door een ontploffing de scharnieren van de kluisdeur van een bank. Brokstukken van de pinautomaat werden tot aan een doorgaande weg aangetroffen.  In Voerendaal hoorden getuigen om vier uur ’s nachts een luide knal en een auto met hoge snelheid wegrijden.  Een opgeblazen geldautomaat in een gebouw met winkels en woningen bleef zwaar beschadigd achter.

In maart van dit jaar vond in Nieuw-Vennep een ram- en plofkraak plaats op een geldautomaat van een bank.  Ook  hier raakte de geldautomaat en het bankgebouw zwaar beschadigd. Getuigen zagen donker geklede mannen in een Audi stappen en hard wegrijden.

De aangehouden verdachte maakte gebruik van verschillende prepaid telefoons, waarvan het beltegoed regelmatig werd opgewaardeerd. Hij wisselde heel vaak van telefoonnummer. Onderzoek naar zijn financiële positie maakte duidelijk dat hij behalve een zorgtoeslag geen legale inkomsten had.

De man, die internationaal stond gesignaleerd, kon in de nacht van maandag op dinsdag worden aangehouden toen de politie zijn identiteit controleerde. Hij deed zich daarbij eerst nog voor als iemand anders.

De rechter-commissaris in Den Bosch heeft de man vrijdag voor twee weken in bewaring gesteld.

Laad meer Amsterdam

Geef een antwoord

Bekijk ook

Amsterdam – Politie zoekt getuigen van steekincident

In de vroege ochtend van zaterdag 1 april 2023 heeft op de Spakenburgstraat in Zuidoost ee…