Home Noord-Holland Amsterdam Activisten zeggen Footlocker: gooi adidas op straat

Activisten zeggen Footlocker: gooi adidas op straat

Activisten protesteerden vrijdag voor de Footlocker winkel in de binnenstad van Amsterdam met de eis dat de retailer de banden met sportmerk adidas breekt naar aanleiding van de USD1.8 miljoen ontslagvergoeding die adidas haar ex-arbeiders sinds april 2011 schuldig zou zijn.  De actie is georganiseerd door de Schone Kleren Campagne, een campagneorganisatie die opkomt voor de arbeidsrechten van kledingarbeiders. Ook in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten vinden acties plaats bij Footlocker winkels.

Footlocker Europe heeft haar hoofdkantoor in Nederland en is daarnaast de grootste verkoper van adidas producten in het Verenigd Koninkrijk. Schone Kleren Campagne eist dat Footlocker stopt met de verkoop van adidas producten tot adidas de arbeiders het gehele bedrag betaald heeft. Activisten zeggen dat adidas voor een fractie van de £100 miljoen die het merk uitgaf aan de sponsoring van de Olympische Spelen, alle arbeiders hun ontslagvergoeding had kunnen betalen.

Mirjam van Heugten van Schone Kleren Campagne, zegt: “Footlocker mag dan hoog van de toren blazen over hun integriteit en het belang van hun gemeenschap, maar ze verkopen wel producten van een merk dat onder vuur ligt voor de schending van arbeidsrechten. Adidas spendeert doodleuk £100 miljoen aan de sponsoring van de Olympische Spelen, maar weigert tegelijkertijd ook maar een fractie van dit bedrag bij te dragen aan hun voormalige arbeiders. In lijn met hun gemeenschapclaims, roepen wij Footlocker op om de banden met adidas te verbreken,totdat adidas het verschuldige bedrag heeft betaald aan de arbeiders die hun producten in elkaar zetten.”

Onder druk van de internationale campagne tegen adidas hebben in de Verenigde Staten inmiddels tien universiteiten hun banden met adidas opgezegd, aldus studentenorganisatie United Students Against Sweatshops. Of de actie van vrijdag resultaat heeft gehad is nog niet bekend, maar experts geven de activisten weinig kans Footlocker te overtuigen door hun acties.

Laad meer Amsterdam

Geef een antwoord

Bekijk ook

Amsterdam – Politie zoekt getuigen van steekincident

In de vroege ochtend van zaterdag 1 april 2023 heeft op de Spakenburgstraat in Zuidoost ee…