Home Noord-Holland Amstelveen Intelligencegestuurde luchtsteun bestudeerd

Intelligencegestuurde luchtsteun bestudeerd

De afgelopen maanden werkte de Luchtvaartpolitie nauw samen met twee studenten van de Universiteit Twente om de heterdaadkracht van de politieheli te versterken. De studenten ontwikkelden een computerprogramma voor het optimaliseren van de inzet van helikopters voor de Nederlandse politie. Op verzoek van de politie gaf de universiteit Twente twee studenten technische bedrijfskunde de masteropdracht voor het ontwikkelen van een computerprogramma/model voor het optimaliseren van de inzet van politiehelikopters.

Een student maakte een statisch model dat na berekening van verschillende data de beste positionering van de helikopters berekende. De beschikbaarheid van het aantal helikopters kan daarbij zelf worden ingevuld op basis van beschikbare capaciteit. Omdat er naast positionering ook behoefte was aan een wetenschappelijke benadering van de beste vliegtijden en vluchtroutes, werkte de andere student de opdracht uit om een dynamisch model daarvoor te ontwikkelen. In het dynamische model staan alle helikopterlandingsplaatsen in Nederland en de verschillende data wordt gezocht naar de beste plaatsen, vliegtijden en vliegroutes om binnen een bepaalde tijd snel ter plaatse te zijn bij bijvoorbeeld overvallen.

Het statische en dynamische model maken nu onderdeel uit van het Vlucht Optimaliserings Programma (VOP) en worden gebruikt bij de huidige IGL-vluchten (Intelligence Gestuurde Luchtsteun). Het VOP helpt de Luchtvaartpolitie om de helikopters daar in te zetten waar de heli het verschil kan maken, op de momenten dat het ertoe doet.

De nieuwe luchtvloot, de 24/7 beschikbaarheid en een keuze voor een gezamenlijke aanpak op high impact crimes vanuit een landelijke prioritering zorgen samen met het VOP voor dat de Luchtvaartpolitie veel gerichter dan voorheen van toegevoegde waarde is voor de collega’s op de grond, bijvoorbeeld bij het zoeken naar overvallers en inbrekers in een afgezet gebied.

De vaste begeleider van de studenten bij de Luchtvaartpolitie is positief: ‘We kregen wetenschappelijk bevestiging van vermoedens rond hottimes en hotspots. Soms was het ook verrassend om te zien dat we jaarlijks eenzelfde trend hebben in drukste maanden, dagen en tijdstippen rond overvallen. Bij de verdeling van een schaars middel als helikopters helpt het ons om beschikbare capaciteit beter en vaker te laten aansluiten bij het politiewerk op de grond.’

Laad meer Amstelveen

Geef een reactie

Bekijk ook

Amsterdam – Vermeende ronselaars van jongeren voor criminele activiteiten aangehouden

Op maandag 22 mei heeft de recherche twee mannen (20,23) uit Amsterdam aangehouden op verd…