Home Noord-Holland Amsterdam Bezoek Vladimir Poetin rustig verlopen

Bezoek Vladimir Poetin rustig verlopen

Het bezoek van de Russische premier Vladimir Poetin is maandag rustig, waardig en ongestoord verlopen. Één man werd aangehouden, maar korte tijd later vrijgelaten. De president verbleef enkele uren in Amsterdam voor de opening van het Nederland-Ruslandjaar. Na zijn aankomst ging Poetin kort na het middaguur naar museum Hermitage waar hij een ontmoeting had met koningin Beatrix. Daarna stond in het Scheepvaartmuseum een overleg met premier Mark Rutte en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven op het programma. Rond het Scheepvaartmuseum werd door verscheidene organisaties geprotesteerd. De demonstraties verliepen zonder incidenten.

Omstreeks 16.30 uur werd een 59-jarige Amsterdammer in de Torensteeg aangehouden door agenten uit de binnenstad op verdenking van een strafbaar feit. De man zou een beledigende tekst op zijn etalageruit hebben geschreven. Na overleg met het openbaar ministerie werd de man heengezonden, nadat bleek dat er geen sprake was van een strafbaar feit.

Op het zelfde moment tekende Minister Edith Schippers (VWS) met haar Russische collega, Veronika Skvortsova een overeenkomst, om op het gebied van volksgezondheid nauwer met elkaar samen te werken. Schippers en Skvortsova zijn met elkaar overeengekomen om de komende vijf jaar samen te werken op een aantal terreinen van de volksgezondheid. Een belangrijk onderwerp is de bestrijding van infectieziekten. Hierbij is er speciale aandacht voor de wereldwijde problematiek van antibiotica resistentie, als ook het bestrijden en voorkomen van ziekenhuisinfecties. Verder zal de focus komen te liggen op innovaties in de gezondheidszorg en op gezondheidsproblemen van moeder en pasgeboren kind (mother and child care).

Afgesproken is dat Nederland en Rusland over deze en andere onderwerpen informatie met elkaar gaan uitwisselen, dat delegaties elkaars landen gaan bezoeken en dat er over actuele onderwerpen bilaterale ontmoetingen van experts zullen plaatsvinden.

De nieuwe Nederlands-Russische samenwerking is ook bedoeld om activiteiten van het bedrijfsleven te ondersteunen. Het gaat dan om de sector life sciences and health (biofarma, medische technologie, e-health, infrastructuur, voeding- en gezondheidsproducten). Schippers: “Life sciences and health is een sector waarin Nederland uitblinkt en waarin we verder kunnen groeien. Rusland biedt deze sector grote mogelijkheden. Waar mogelijk zal ik namens het kabinet eraan bijdragen dat die kansen daadwerkelijk gepakt kunnen gaan worden. De vandaag getekende Nederlands-Russische samenwerking is dus gunstig voor zowel de gezondheidszorg als de economie.”

Laad meer Amsterdam

Geef een reactie

Bekijk ook

Amsterdam – Vermeende ronselaars van jongeren voor criminele activiteiten aangehouden

Op maandag 22 mei heeft de recherche twee mannen (20,23) uit Amsterdam aangehouden op verd…