Home Noord-Holland Amsterdam OM eist tot 20 maanden celstraf voor uitbuiting Chinese kok

OM eist tot 20 maanden celstraf voor uitbuiting Chinese kok

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag voor de rechtbank Amsterdam tot 20 maanden gevangenisstraf geëist tegen vijf verdachten van mensenhandel. Het vijftal wordt verweten dat het een Chinese kok maanden achtereen heeft uitgebuit in restaurants in Arnhem en Amsterdam.

Het slachtoffer kwam eind 2007 naar Nederland, waar hij als kok aan de slag moest in de keukens van Chinese restaurants. De man moest volgens het OM zeer lange werkweken maken en kreeg daar nauwelijks voor betaald. Zijn bankrekening werd door de verdachten leeggehaald, aldus het OM.

Het slachtoffer werd geïntimideerd en leefde onder erbarmelijke omstandigheden, zo betoogden de officieren van justitie van het Functioneel Parket op zitting. De man mocht bijvoorbeeld niet naar de dokter en sliep in een Amsterdams restaurant maandenlang in een hok, waarop een camera was gericht.

,,Deze zaak gaat over een ongelooflijk eenzame, uitgeknepen en wanhopige man, die als een object is doorgeschoven van Arnhem naar Amsterdam. Met zijn kookkunst als troef en zijn gebrek aan weerbaarheid als gemak,” concludeerden de officieren van justitie. ,,Maand in maand uit zat hij in een vreemd land, zonder geld, zonder dat hij de taal sprak. Het laatste jaar in een stinkend hok, met de herinnering aan een pak slaag dat hij had gehad.”

Het Openbaar Ministerie neemt het de verdachten zeer kwalijk dat ze de Chinese kok met het oog op eigen gewin bijna twee jaar lang ‘op een vreselijke manier hebben uitgebuit’. De officieren eisten een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 20 maanden tegen een 52-jarige vrouw uit Amsterdam-Zuidoost, die eigenaresse was van het Chinees restaurant waar de kok in de hoofdstad moest werken. Haar 51-jarige partner hoorde een gevangenisstraf van 15 maanden tegen zich eisen.

Tegen een 57-jarige vrouw uit Duiven heeft het OM eveneens 15 maanden celstraf geëist. Zij was de baas van een Chinees restaurant in Arnhem waar het slachtoffer in de keuken stond. Twee andere verdachten uit Duiven hoorden allebei een strafeis van 10 maanden cel.

Laad meer Amsterdam

Geef een reactie

Bekijk ook

Amsterdam – Mogelijk explosief aangetroffen

De politie kreeg op maandag 12 februari om 06.00 uur een melding van een verdacht voorwerp…