Home Noord-Holland Purmerend – Verdachte aangehouden na datadiefstal en afdreiging

Purmerend – Verdachte aangehouden na datadiefstal en afdreiging

Op vrijdagochtend 5 mei is een 25-jarige man uit Purmerend aangehouden. Hij wordt ervan verdacht honderdduizenden klantgegevens van een bedrijf in Haarlem te hebben buitgemaakt na een hack. De man dreigde deze gegevens online bekend te maken en/of te verkopen als er niet 50.000 euro in bitcoins werd betaald voor deze vrijdagmiddag.

Direct na de afdreiging te hebben ontvangen, schakelde het bedrijf de politie in. Team Cybercrime startte een onderzoek dat uiteindelijk leidde tot de aanhouding van de 25-jarige man uit Purmerend. Bij de aanhouding is ook de woning van de verdachte doorzocht, waarbij contant geld en verschillende gegevensdragers in beslag zijn genomen voor verder onderzoek.

Data als verdienmodel

Met datadiefstal en datahandel verdienen criminelen veel geld. Door bedrijven af te dreigen, maar ook door buitgemaakte gegevens te verkopen aan andere criminelen. Zij gebruiken die gestolen gegevens om specifieke slachtoffers uit te kiezen voor bijvoorbeeld phishing, babbeltrucs, bankhelpdeskfraude of identiteitsfraude.

Aanpak cybercrime

De politie en het Openbaar Ministerie bestrijden cybercrime niet alleen door criminelen op te sporen, maar ook door middel van preventie. Samen met cybersecuritybedrijven wijzen zij het bedrijfsleven op digitale kwetsbaarheden en de noodzaak om zich digitaal goed te beschermen. Bedrijven die te maken krijgen met afdreiging worden opgeroepen om niet in te gaan op betaaleisen, maar om direct de politie in te schakelen.

Laad meer Noord-Holland
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Purmerend – Man overleden na schietincident Purmerend, andere man zwaargewond

Bij het treinstation van Purmerend aan de Stationsweg heeft maandag 12 februari rond 20.05…