Home Noord-Holland Gevangenisstraffen geëist in witwaszaak

Gevangenisstraffen geëist in witwaszaak

Het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) verdenkt drie personen van ernstige witwasfeiten. De twee hoofdverdachten zijn de 62-jarige De K. uit IJmuiden en zijn even oude echtgenote L. Zij hoorden respectievelijk twaalf en dertig maanden gevangenisstraf tegen zich eisen. De andere verdachte is een mannelijk familielid van het echtpaar, de 52-jarige K. uit Velserbroek. Tegen hem eiste de officier van justitie een straf van acht maanden gevangenisstraf. De drie verdachten staan terecht tijdens een meerdaags proces bij de meervoudige kamer van de rechtbank op Schiphol.

Opnieuw witwassen
De strafbare verwijten die het OM verdachten maakt zien op schijnconstructies met huurpenningen, salaris en girale leningen/giften; schijnconstructies rondom de verkoop van een auto; onverklaarbare uitgaven aan sieraden; en onverklaarbaar aangetroffen contant geld. De witwasfeiten van vandaag moeten volgens het OM worden beoordeeld in relatie tot een eerder strafrechtelijk onderzoek naar de twee hoofdverdachten. Dat onderzoek startte in 2008 onder de naam Vista. Er is toen o.a. beslag gelegd op enorme hoeveelheden bankbiljetten die de verdachten voorhanden hadden. ‘’De strafzaak Vista is inmiddels klaar: de verdachten hebben voor de feiten van toen onherroepelijke straffen gekregen. Maar tijdens de rechtsgang van Vista heeft het echtpaar nieuwe witwasfeiten gepleegd. Feiten waarvoor zij zich nu moeten verantwoorden.’’

Geen elektriciteit
In maart 2012 wordt door een bank melding gedaan van ongebruikelijke transacties op de rekening van De K. Er wordt dan al bijna een jaar maandelijks €4.000,- bijgeschreven als ontvangen huuropbrengsten van een pand in IJmuiden. Verdachte De K. zou dit pand verhuren aan verdachte K. Opmerkelijk is dat de waarde van het pand in geen verhouding staat tot de ontvangen huurpenningen. Elektriciteit was bovendien niet aanwezig en een sleutel van het pand had huurder K. niet. Hierna is het onderzoek naar vermoedens van financiële schijnconstructies van start gegaan.

Loonstrookje
Verdachte L. wordt verweten administratieve werkzaamheden te hebben verricht voor een opmerkelijk hoog maandsalaris, gelet op het feit dat de omzet van het bedrijf nihil was. ‘’En het gaat om een opvallend rond bedrag voor een netto maandsalaris. Vergelijk het maar eens met uw eigen loonstrookje’’, aldus de officier. Wat ook opvalt: de werkgever verklaarde dat hij niet wist hoeveel uren de verdachte per week werkte, dat zij geen vaste werktijden had, dat haar werkplek bij haar thuis was, dat hij geen personeelsdossier van haar had bijgehouden en dat hij ook geen functioneringsgesprekken met haar had gevoerd. ‘’Eerlijk gezegd ken ik geen organisatie waar administratief medewerkers zo vrij worden gelaten’’, merkt de officier op. Het OM concludeert dan ook dat er zonder economische grond giraal geld is verschaft aan verdachte L. Iets dat in onderzoek Vista ook al speelde. ‘’Het begrip ‘déjà vu’ dringt zich op’’, aldus de officier van justitie.

Luxe cruise
Dan de girale leningen en giften van familie en bekenden. Het echtpaar had volgens de officier helemaal geen financiële hulp nodig: ‘’Ja, verdachte zégt wel dat al zijn geld in beslag was genomen, hij zégt wel dat hij geen enkel inkomen had, en hij zégt wel dat hij en zijn vrouw moesten leven van giften en leningen, maar dat acht ik volstrekt ongeloofwaardig’’. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de luxe cruise van Zuid-Afrika naar Singapore, die de vrouwelijke verdachte een maand lang maakte. En uit het feit dat zij 3½ jaar nauwelijks giraal voor levensonderhoud hebben betaald, wat duidt op de aanwezigheid van contant geld. Er werd alleen giraal betaald als het giraal moest, zoals de hypotheeklasten. ‘’Noodzaak tot leven van leningen en giften? Welnee, verdachten hadden helemaal geen behoefte aan leningen of giften. Er was voldoende geld. Waar ze wél behoefte aan hadden was giraal geld. Met een legaal en eerlijk voorkomen, zodat de hypotheeklasten betaald konden worden.’’

BMW
De laatste in de reeks van mistgordijnen betreft de verkoop van een BMW X6 voor tenminste €14.500 méér dan die BMW op dat moment bij verkoop aan particulieren waard was. ‘’In het reguliere economische verkeer kan niemand een gebruikte auto voor 30% boven de normale prijs verkopen’’, besluit de officier.

Prullenbak
Tot slot de aangetroffen sieraden met een getaxeerde aanschafwaarde van maar liefst ruim €135.000. Juwelen van Chopard, een parelketting, een Rolex… Het moet allemaal contant zijn aangeschaft. Ook blijft onduidelijk wat de herkomst is van het in de woning van het echtpaar aangetroffen geldbedrag van ruim een half miljoen euro. Biljetten van €500,- lagen op tientallen plekken in huis verstopt, ‘’tot onder in een prullenbak in de keuken aan toe’’, aldus de officier. ‘’Gewone, brave, burgers komen nooit in aanraking met dit soort biljetten. Die weten niet eens de kleur van zo’n biljet.’’ De door verdachte L. afgelegde verklaring over de herkomst van het geld is niet verifieerbaar. Ook staat dit bedrag in geen verhouding tot de legale inkomsten van het echtpaar. Verdachte De K. heeft verklaard niets van dit geld af te weten, omdat hij in de gevangenis zat toen het werd aangetroffen. Nu dat wordt bevestigd door zijn echtgenote, kan het OM alleen voor haar een veroordeling vragen.

Partners in crime
Witwassen kent vele verschijningsvormen, soms met ingewikkelde constructies en dekmantelorganisaties. Maar in dit onderzoek is het volgens het OM simpel: met behulp van familie en bekenden hebben verdachten geld witgewassen, door op de bankafschriften termen als ‘huur’, ‘salaris’ of ‘lening’ te zetten. ‘’Het ziet er op de bankrekeningen dan uit als eerlijk geld, waar je eerlijke betalingen mee kunt doen. Maar het zijn financiële schijnconstructies’’, aldus de officier van justitie. Verder heeft de vrouwelijke verdachte geen verklaring kunnen geven voor de aanwezigheid van grote bedragen contant geld en uitgaven aan juwelen. ‘’Daarom vindt het OM dat met voldoende mate van zekerheid kan worden uitgesloten dat de geldbedragen of goederen waarop de verdenking betrekking heeft, een legale herkomst hebben en dat een criminele herkomst (dus) als enige aanvaardbare verklaring kan gelden.’’

De rechtbank doet naar verwachting uitspraak op 12 oktober.

Laad meer Noord-Holland
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Amsterdam – Politie onderzoekt vermoedelijke poging inbraak bij station Muiderpoort

De politie is een uitgebreid onderzoek gestart naar een vermoedelijke poging inbraak bij e…