Home Noord-Holland Den Helder Eerste 16-minner met alcohol op de bon

Eerste 16-minner met alcohol op de bon

Een 14-jarig meisje uit Den Helder kreeg afgelopen woensdag een proces-verbaal aangezegd wegens drankbezit op straat. Ze is de eerste jongere onder de 16 jaar die hiervoor wordt beboet sinds op 1 januari van dit jaar de nieuwe Drank- en Horecawet is ingevoerd. Met toestemming van haar ouders is het meisje doorwezen naar bureau HALT.

Bij een gezamenlijke controle met de politie, troffen toezichthouders van de gemeente woensdagavond in de Helderse binnenstad drie meisjes van 13 en 14 jaar aan die sterke drank bij zich hadden. Het meisje dat de fles vast had, kreeg hiervoor een proces-verbaal aangezegd. Zij is doorverwezen naar bureau HALT. Haar twee vriendinnen kwamen er met een waarschuwing vanaf omdat zij de drank niet daadwerkelijk in hun bezit hadden. De politie heeft de ouders van de meisjes direct telefonisch in kennis gesteld. De controleurs hebben de fles afgenomen en vernietigd.

“Het gaat om gezondheid”
De gemeente Den Helder wil alcoholmisbruik onder jongeren zoveel mogelijk terugdringen. Burgemeester Koen Schuiling: “Het gaat ons daarbij uiteraard niet om het uitdelen van boetes, maar om hun gezondheid. Alcoholgebruik op jonge leeftijd is schadelijk, vooral voor de opbouw van de hersenen. Ook kunnen de schoolprestaties achteruit gaan. Daarnaast leidt drankgebruik tot veel overlast en ongelukken. Dat wil ik zoveel mogelijk voorkomen”. De gemeente probeert dat vooral met preventieve maatregelen, zoals voorlichting aan jongeren en hun ouders, en aan scholen. Schuiling: “Wij vertellen over de schade die alcohol veroorzaakt. Maar we controleren ook of de jeugd de regels naleeft. Boetes zijn niet leuk, maar helpen om je aan die regels te houden”.

Sinds 1 januari zijn 16-minners’ die alcoholhoudende drank drinken of bij zich hebben, strafbaar. De maatregel is een gevolg van de gewijzigde Drank- en Horecawet. Veel gemeenten moeten voor de controle en handhaving op de regelgeving nog toezichthouders opleiden. In Den Helder zijn die controleurs al enkele jaren werkzaam, als gevolg van een pilotproject, samen met de gemeente Texel.

Laad meer Den Helder

Geef een reactie

Bekijk ook

Purmerend – Man overleden na schietincident Purmerend, andere man zwaargewond

Bij het treinstation van Purmerend aan de Stationsweg heeft maandag 12 februari rond 20.05…