Home Noord-Brabant Kempen Belangstelling voor burgerinitiatief zorgcoöperatie groeit

Belangstelling voor burgerinitiatief zorgcoöperatie groeit

De zorgcoöperatie Hoogeloon is de eerste zorgcoöperatie in Nederland. Dit burgerinitiatief trekt steeds meer belangstelling van andere dorpen en steden en daarom wil de coöperatie graag haar kennis delen die ze tijdens haar acht jarig bestaan heeft opgedaan. Samen met het Huis van De Brabantse Kempen organiseert de zorgcoöperatie op 11 april een zorgconferentie “Burgerinitiatief in de zorg” voor wijk- en dorpsraden, gemeenten, WMO-raden, KBO-bonden en zorginstellingen.

In 2005 startten de inwoners van Hoogeloon, een kerkdorp van de gemeente Bladel met ruim 2200 inwoners, het initiatief om de ouderen en mensen met een beperking in Hoogeloon te houden en de zorg in eigen hand te nemen. Er waren te weinig zorgaanvragen in het dorp waardoor het financieel niet haalbaar was de zorg via de reguliere weg te verlenen. Met vrijwilligers en betaalde krachten werd het zorgaanbod in het dorp zelf opgezet. De administratie en het personeel werden ondergebracht bij een grote zorginstelling in de regio.

Na 8 jaar met veel pionierswerk staat er nu een geslaagde dorpsonderneming; de zorgcoöperatie Hoogeloon telt 230 leden en er zijn 40 vrijwilligers actief. Het aanbod van de zorgcoöperatie leidt tot minder noodgedwongen verstrek van zorgbehoevende mensen uit Hoogeloon. Daarnaast vergroot het de onderlinge solidariteit van de inwoners van Hoogeloon, door gezamenlijk te zorgen voor een goed sociaal klimaat waar alle inwoners van kunnen profiteren.

De weg naar deze succesvolle samenwerking was en is niet vanzelfsprekend, de coöperatie wil graag haar ervaring en kennis hierover met anderen delen. Voorzitter Ad Pijnenborg wordt regelmatig bevraagd naar het succes van de zorgcoöperatie: “Met de organisatie van deze zorgconferentie wil ik graag behulpzaam zijn in het uitdragen van onze opgedane kennis. Er is veel behoefte naar informatie en ervaringen die we graag willen uitwisselen met anderen. De aanleiding voor het organiseren van deze conferentie ligt ook in het feit dat het uitvoeringstraject iDOP Hoogeloon (integraal Dorpsontwikkelingsprogramma) van de Provincie Noord-Brabant en de gemeente Bladel zondag 14 april formeel wordt afgerond. De zorgvilla’s die we in Hoogeloon konden bouwen zijn dankzij de iDOP subsidies gerealiseerd”.

De zorgconferentie wordt op 11 april gehouden in Gemeenschapshuis D’n Anloôp in Hoogeloon. De deelname is gratis en bedoeld voor wijk- en dorpsraden, gemeente, WMO-raden, KBO-bonden en
zorginstellingen. Zij kunnen hun deelname kenbaar maken bij het Huis van de Brabantse Kempen door een mail te sturen naar deelname@brabantsekempen.nl

Laad meer Kempen

Geef een reactie

Bekijk ook

Veldhoven, Aarle-Rixtel – Gewelddadige diefstal met dure telefoons als buit a.s. maandag in Bureau Brabant

Aanstaande maandag in Bureau Brabant aandacht voor een gewelddadige diefstal bij een telef…