Home Noord-Brabant Eindhoven Eindhoven – Pakketbezorger of oplichter aan de deur?

Eindhoven – Pakketbezorger of oplichter aan de deur?

De afgelopen week kreeg de politie weer meerdere meldingen binnen over mensen die aan de voordeur opgelicht waren door iemand die zich voordeed als post/pakketbezorger. “Voornamelijk oudere mensen zijn de dupe van deze oplichtingspraktijken”, aldus wijkagent Stephanie Coenen.

De werkwijze is als volgt: Een bezorger belt aan bij de woning en overhandigt een pakketje. De bezorger meldt dat er nog een klein bedrag betaald moet worden. Dit bijvoorbeeld omdat ze of al eerder aan de deur zijn geweest terwijl er niemand thuis was en hier geld voor willen. Of omdat het een cadeautje is en de afzender de verzendkosten vergeten was te betalen. De kosten kunnen niet contant worden betaald, alleen via de pin. De bezorger houdt het bankpasje onder/bij een apparaat. Op dit moment wisselt hij het bankpasje om voor een ander gelijkend pasje en geeft dit aan je terug. Hierna vertrekt de bezorger en wordt er geld van je rekening gehaald.

Neem niks aan
Wanneer er een pakket bij je wordt aangeboden welke je niet hebt besteld of waarvoor nog betaald moet worden, neem dit dan niet aan. Kijk goed of de bezorger wel echt werkzaam is bij bijvoorbeeld PostNL. Vraag desnoods naar de afzender. Is de afzender niet bekend bij je en/of kun je die niet bereiken, laat het pakket retour gaan en sluit de voordeur.

Niet pinnen aan de deur
De politie adviseert om niet in te gaan op telefonische vragen over uw bankgegevens. Ook raadt de politie af om aan de deur te pinnen voor portokosten voor een pakketje. Geef in geen enkel geval uw bankpas of pincode af. Ook niet als iemand van de ‘bank’ of de ‘politie’ belt of voor uw deur staat. Geen enkele officiële instantie zal u ooit om uw pincode vragen. Die code is namelijk alleen voor u. Mocht er iemand bij u aan de deur staan en u vertrouwt zijn of haar verhaal niet, bel dan direct de politie via het alarmnummer 112. Probeer zo snel mogelijk op te schrijven hoe de mensen er uitzagen die bij u aan de deur stonden en noteer eventueel een kenteken. Op die manier helpt u de politie om daders van babbeltrucs aan te kunnen houden.

Laad meer Eindhoven
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Eindhoven, Den Bosch – Inbreker (19) op heterdaad gepakt dankzij buurtpreventieteam

Agenten hebben afgelopen nacht een 19-jarige Eindhovenaar aangehouden op verdenking van he…