Home Noord-Brabant Eindhoven CWZ deelt operatierobot met Catharina Ziekenhuis Eindhoven

CWZ deelt operatierobot met Catharina Ziekenhuis Eindhoven

Urologen van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven gaan per april van dit jaar gebruik maken van de DaVinci-operatierobot van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen. Beide ziekenhuizen hebben daartoe een contract ondertekend. Het betreft prostaatchirurgie bij prostaatkanker. Zowel het Catharina Ziekenhuis als het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis maken deel uit van Santeon, de landelijke keten van zes topklinische ziekenhuizen die de zorg aan patiënten vernieuwen en verbeteren door intensieve samenwerking en kennisdeling.

Patiënten van het Catharina Ziekenhuis die voor een robotoperatie kiezen, kunnen dankzij de overeenkomst in behandeling blijven bij hun Eindhovense uroloog, inclusief de ingreep. Wel is dus een kortstondig ‘uitstapje’ naar Nijmegen nodig. Het CWZ beschikt over jarenlange ervaring met deze operatietechniek en heeft veel expertise op het gebied van prostaatkankerzorg. In het Catharina Ziekenhuis wordt al meer dan 10 jaar prostaatchirurgie toegepast via kijkoperaties, echter zonder robottechniek. De robottechniek biedt belangrijke voordelen. De robot stelt urologen in staat nauwkeuriger te opereren, de operatie verloopt sneller en met minder bloedverlies. Na de operatie hebben patiënten minder pijnklachten en herstellen ze sneller.

‘We kennen onze Eindhovense collega’s goed en hebben alle vertrouwen in langdurige samenwerking’, stelt CWZ-uroloog en docent robotchirurgie Jean-Paul van Basten. ‘Patiënten kunnen hierdoor bij hun eigen vertrouwde ziekenhuis in behandeling blijven, terwijl de ziekenhuizen zonder dure investeringen toch over alle benodigde expertise en apparatuur kunnen beschikken.’

Als eerste zal de Eindhovense uroloog Eric Vrijhof de benodigde ruime ervaring met robotoperaties opbouwen, in eerste instantie onder begeleiding van Van Basten. In een later stadium wordt uroloog Wout Scheepens uit Eindhoven getraind. Zo zijn er binnen enkele jaren in beide ziekenhuizen ervaren robotteams met ruime expertise.

Het CWZ behoort tot de grootste centra van Nederland op het gebied van robotchirurgie bij prostaatkanker en er is genoeg ruimte voor de Eindhovense patiënten.

Bij de Santeon ziekenhuizen worden hoge eisen gesteld aan de zorgkwaliteit, zo ook van prostaatkankerbehandeling. In dit kader is er in Santeonverband het afgelopen jaar al een gezamenlijk zorgpad opgesteld voor de optimale diagnostiek en behandeling van prostaatkanker. Daarnaast wordt in 2013 gewerkt aan een set van uitkomstindicatoren onder meer voor prostaatkanker. Hiermee worden ook de resultaten van de behandeling in de Santeon ziekenhuizen inzichtelijk.

Laad meer Eindhoven

Geef een antwoord

Bekijk ook

Eindhoven – Twee verdachten overval Kruidvat opgepakt

Op woensdag 13 november 2019 hebben we twee verdachten (17 en 15 jaar) uit Eindhoven aange…