Home Noord-Brabant Eindhoven TU/e neemt drukte in MetaForum onder de loep

TU/e neemt drukte in MetaForum onder de loep

De TU/e gaat de drukte in MetaForum onder de loep nemen. Vooral nu, in tentamentijd, weten veel studenten het gebouw te vinden. Onder hen zijn veel niet-TU/eers, constateert onder meer de Eindhovense Studentenraad, die studieplekken bezetten waardoor eigen studenten zouden moeten uitwijken naar andere locaties. MetaForum barst dezer dagen soms haast uit zijn voegen en niet alleen door TU/e-studenten, merkt Jorg Megens (student bij Industrial Engineering & Innovation Sciences). Ik heb het gevoel dat tussen de tien en twintig procent van de studerende mensen in MetaForum geen TU/e-student is. Toch lullig als je een plekje zoekt om goed te kunnen studeren.

Megens krijgt bijval van onder anderen faculteitsgenoot Jeroen Dasbach, die dinsdagochtend zijn biezen pakte en naar het Paviljoen verkaste: Vloer 0 van MetaForum is te luidruchtig en -1 zit vol. Ook Petra Alkema (Biomedische Technologie) stelt vast dat MetaForum volop wordt gebruikt door studenten van elders, vooral van Fontys Fysiotherapie, maar zelfs ook eindexamenkandidaten. Ik vind het niet erg, het is immers een openbare ruimte, maar het is wel jammer dat dit vaak de mensen zijn die op vloer -1 het meeste geluid produceren.

Volgens Tessie Hartjes (Industrial Engineering & Innovation Sciences) komen regelmatig niet-TU/eers mee met vrienden die wl hier studeren. Ergernis vindt ze in dit kader een groot woord, maar het wordt wel opgemerkt.
Faculteitsgenoot Dylan Stek zegt: Ik zou het jammer vinden als ik de incidentele vriend of vriendin die niet aan de TU/e studeert, niet meer zou kunnen meenemen. Maar hele groepen die bij ons langskomen, dat gaat te ver. Misschien is een pasjessysteem met de mogelijkheid tot introducs een optie? Thomas Prevoo, eveneens van de faculteit IE&IS en twitterend vanaf de National University in Singapore waar hij stageloopt: Hier zijn poortjes waar je alleen doorheen kunt met je collegekaart. Dat is in Amsterdam ook overwogen, las ik ooit.

Lucas Otten van de Eindhovense Studentenraad zegt te hebben opgevangen dat ruim een kwart van de studenten in MetaForum geen TU/eers zijn. Dat is toch wel zonde. Met name op dagen zoals deze, als MetaForum bijna uit zijn voegen barst van de studenten, is het jammer als de TU/e-student een andere plek moet zoeken omdat een niet-TU/e-student daar zit.

De Eindhovense Studentenraad vindt dat MetaForum in principe voor TU/e-studenten is. Het is gefinancierd met TU/e-geld en studenten betalen collegegeld om hier te mogen studeren. Daar moet dan ook de ruimte voor zijn – helemaal in MetaForum, de centrale studeerplek van de campus. Otten zegt het om die reden jammer te vinden dat studenten van Fontys en andere onderwijsinstellingen niet nadenken over wat de gevolgen zijn als zij onze leerplekken innemen, namelijk gn leerplek voor de TU/e-student.

Mogelijke oplossingen heeft Otten niet paraat; hij zegt dat zijn fractie eerst in gesprek wil gaan met de gebouwbeheerder van MetaForum. Hij benadrukt dat hij de oorzaak van het probleem niet bij de TU/e wil leggen: Die bouwt een mooie studeerplek, waarvan andere studenten ook denken dat daar veel beter te studeren is dan op de eigen locatie. Zolang er geen beter alternatief is voor andere studenten, zullen die blijven komen. En daar moet volgens ons dus iets aan gedaan worden – anders is de TU/e-student de klos.

Gebouwbeheerder Mirjam Jahnke, tevens hoofd van de TU/e-beveiliging, benadrukt dat er bewust voor is gekozen om MetaForum vrij toegankelijk te laten zijn, onder meer in het kader van de samenwerking -en daarmee het delen van faciliteiten- met Fontys. We draaien nu het eerste jaar met dit gebouw, daaruit zal moeten blijken wat de gemiddelde bezettingsgraad is.

Ook de beveiliging heeft volgens Jahnke geconstateerd dat het vooral deze tentamenperiode druk is. Dat is maar goed ook, daaruit blijkt dat het een gewaardeerde plek is om te studeren. Maar het is niet zo dat mensen met de benen buiten hangen.
Wel wil de beveiliging de bezetting van de studieplekken in MetaForum de komende tijd in de gaten houden. Jahnke wil het onderwerp vrijdag ook aanstippen in het gebruikersoverleg met diverse partijen in het gebouw. We willen ons hier een goed beeld van kunnen vormen, met feiten en cijfers kunnen komen, en onszelf niet baseren op geluiden uit de wandelgangen.

Jahnke wijst ook nog even op de huisregels die overal in het gebouw te vinden zijn, bijvoorbeeld dat vloer -1 als stiltezone is aangemerkt. Gebruikers moeten samen de discipline opbrengen om de regels na te leven. We willen als beveiliging niet de hele dag politieagent hoeven spelen.

Laad meer Eindhoven

Geef een antwoord

Bekijk ook

Eindhoven – Twee verdachten overval Kruidvat opgepakt

Op woensdag 13 november 2019 hebben we twee verdachten (17 en 15 jaar) uit Eindhoven aange…