Home Noord-Brabant Eindhoven Getransformeerd MetaForum en Strijp-S in de race voor Gulden Feniks

Getransformeerd MetaForum en Strijp-S in de race voor Gulden Feniks

MetaForum is genomineerd voor de Gulden Feniks 2013. De voormalige W-hal van de TU/e is één van de tien kandidaten voor de jaarlijkse prijs, die wordt toegekend aan de beste renovatie- en transformatieprojecten van Nederland. Culturele waarde, duurzaamheid, functionele kwaliteit, maatschappelijke waarde, economische aspecten, innovatie en technische uitvoering: dat zijn de aspecten waarnaar wordt gekeken bij de toekenning van de Gulden Feniks. De prijs is een initiatief van de onafhankelijke stichting Nationaal Renovatie Platform en gericht op het hergebruik van bestaande gebouwen.

Eindhoven heeft in de verkiezing overigens nog een tweede ijzer in het vuur: Strijp-S is genomineerd in de categorie Gebiedstransformatie. Elk van de drie categorien herbergt een eigen winnaar. Vorig jaar vielen de Rotterdamse wijk Katendrecht, het Amsterdamse project De Koningsvrouwen van Landlust en het Conservatorium Hotel in Den Haag in de prijzen.

Dit jaar werden 92 projecten ingediend als kanshebbers voor de prijs. De tien gebouwen die het schopten tot de lijst van genomineerden, zijn verdeeld over drie categorien: Gebiedstransformatie, Renovatie en Transformatie. MetaForum, van Ector Hoogstad Architecten, valt in de laatste categorie vanwege de opmerkelijke combinatie van hergebruik, transformatie en nieuwbouw van de zestig jaar oude hal, het nieuwe hart van de universiteit. MetaForum neemt het in deze categorie op tegen het Amsterdamse Rembrandtparkgebouw en het Museumkwartier in Den Bosch.

De naam van de prijs verwijst naar het beeld dat de winnaar krijgt. De feniks symboliseert de herrijzenis uit de as van de mythologische vogel, aldus de organisatie. De Gulden Feniks wordt uitgereikt op dinsdag 4 juni tijdens de vastgoedbeurs PROVADA in de Amsterdamse RAI.

Laad meer Eindhoven

Geef een reactie

Bekijk ook

Eindhoven – Twee verdachten overval Kruidvat opgepakt

Op woensdag 13 november 2019 hebben we twee verdachten (17 en 15 jaar) uit Eindhoven aange…