Home Noord-Brabant Eindhoven Stekker uit mastertrack en opheffing leerstoelgroep

Stekker uit mastertrack en opheffing leerstoelgroep

De faculteit Bouwkunde van de TU/e wil per 1 september stoppen met de mastertrack Building Technology en gaat de leerstoelgroep Building Technology opheffen. Het personeelsgebrek in de leerstoelgroep en financile problemen zijn hier debet aan. Ook past het niet binnen de koers die de faculteit wil varen. De huidige studenten kunnen hun mastertrack afmaken. De medewerkers bij de leerstoelgroep worden herplaatst bij andere leerstoelen in de faculteit.

De unit AUDE waar de leerstoel onder valt, heeft al enkele jaren een fors financieel tekort en de medewerkers worstelen met een hoge werkdruk. Zo staat vermeld in de aankondigende brief over het besluit dat het faculteitsbestuur gisteren uitstuurde. Het bestuur hoopt door de opheffing andere groepen en opleidingen in de faculteit te kunnen versterken.

De faculteit gaat zich in de nabije toekomst meer richten op onderwijs gekoppeld aan academisch onderzoek met een fundamenteel karakter. Het bestuur concludeert in de brief dat de mastertrack onvoldoende koppeling met onderzoek heeft. De vakgebieden Productontwikkeling en Uitvoeringstechniek  (de richtingen die binnen de mastertrack vallen) horen thuis in de opleiding van een bouwkundig ingenieur en moet zeker een plaats hebben in het (bachelor) curriculum, maar niet op het niveau van een leerstoel, stelt het bestuur.

Het zou sinds 2009 niet meer gelukt zijn om een meerjarige financiering voor de leerstoel te krijgen. Maar ook zonder te kijken naar de crisis, ziet het bestuur dat vanuit de praktijk het meeste geld voornamelijk naar kort toepassingsgericht onderzoek gaat.

Het lopende onderzoek wordt ondergebracht bij andere onderzoeksprogrammas en leerstoelen. Nieuw onderzoek gaat vallen onder de ontwerpersopleiding van Bouwkunde. Vanaf 1 september kunnen er geen nieuwe studenten meer instromen, de huidige studenten kunnen hun track afmaken. De waardevolle delen van de mastertrack worden opgenomen in de andere mastertracks en in het bacheloronderwijs. Afhankelijk van hun expertisegebied wordt voor de medewerkers aansluiting gezocht bij andere leerstoelen. Tijdelijke contracten worden niet verlengd.

De komende tijd wordt het besluit verder besproken in de faculteitsraad en met het College van Bestuur. Voor 1 juni moet er een plan van aanpak liggen.

Laad meer Eindhoven

Geef een reactie

Bekijk ook

Eindhoven – Twee verdachten overval Kruidvat opgepakt

Op woensdag 13 november 2019 hebben we twee verdachten (17 en 15 jaar) uit Eindhoven aange…