Home Noord-Brabant Den Bosch Masterclass Metropolitan Food Security bij HAS Hogeschool

Masterclass Metropolitan Food Security bij HAS Hogeschool

Tijdens de Masterclass Metropolitan Food Security van HAS Hogeschool hebben studenten innovatieve concepten voor tijdelijke stadslandbouw in bijvoorbeeld een leegstaand gebouw bedacht. De eindpresentatie vindt op 21 maart plaats. De eindpresentatie van de masterclass is voor iedereen toegankelijk. Om 17.45 uur bij HAS Hogeschool op de Onderwijsboulevard 221 in ’s-Hertogenbosch. Het initiatief van deze eerste editie van de masterclass, die mede mogelijk werd gemaakt door LIB, ZLTO, Pure Hubs, Gemeente Eindhoven, Gemeente Tilburg en The Greenery, ligt bij het lectoraat Duurzame Wereldvoedselvoorziening van HAS Hogeschool.

De studenten werkten gedurende tien weken aan casestudies van externe opdrachtgevers die allemaal gerelateerd waren aan de realisatie van tijdelijke stadslandbouw in leegstaande gebouwen of op braakliggende terreinen. In multidisciplinaire adviesteams werd intensief samengewerkt om op 21 maart tot een conceptuele eindpresentatie van hun projectvoorstellen te komen. De studenten streefden hierbij naar innovatieve oplossingen met bestaande middelen die bovendien de maatschappelijke verbinding en sociale cohesie bevorderen. Eén van de groepen maakte bijvoorbeeld een succesvol concept voor het tijdelijk nuttig gebruiken van het leegstaande TD-gebouw in Eindhoven. Verwachting is dat de kantorenmarkt nog enige tijd met leegstand te maken zal hebben en de studenten onderzochten de mogelijkheden om het kantoorgebouw te gebruiken voor stadslandbouw en zo op een duurzame manier groente en fruit te verbouwen.

Voedselzekerheid
De masterclass  was speciaal bedoeld voor vierdejaars studenten van alle studierichtingen van HAS Hogeschool, die zich verder wilden verdiepen in én meedenken over oplossingen ten aanzien van het thema metropolitane voedselzekerheid. Tussen 10 januari en 28 februari werden zeven bijeenkomsten gehouden. Op deze manier bood HAS Hogeschool aan de studenten, die speciaal door hun docenten werden geselecteerd vanwege hun uitmuntende prestaties, een extra uitdaging naast hun reguliere opleiding. Thema’s die tijdens de masterclass de revue passeerden, waren mondiale uitdagingen én mogelijke oplossingen ten aanzien van voedselzekerheid, organisatie van wereldwijde primaire voedselproductie, innovatieve voedselsystemen (zowel hightech als lowtech), ontwikkelingen en verantwoordelijkheden in de voedselketen en de relatie tussen voeding en gezondheid. Door het centrale thema vanuit diverse invalshoeken te belichten, werden cross-sectorale links gesmeed die zowel docenten als studenten stimuleren om ‘buiten de eigen kaders’ te denken. Zij konden zich daarbij laten inspireren door een breed scala aan bijzondere sprekers.

Laad meer Den Bosch

Geef een reactie

Bekijk ook

Tilburg – Politie houdt brandstichtende indringer aan, deel seniorencomplex ontruimd

Politiemensen hebben, mede dankzij de oplettendheid van diverse Tilburgers, woensdagavond …