Home Noord-Brabant Breda Expositie K(r)oningsportretten in de Grote Kerk in Breda

Expositie K(r)oningsportretten in de Grote Kerk in Breda

Zaterdag 27 april, de verjaardag van onze nieuwe Koning, opent burgemeester Van der Velde van Breda in de Grote Kerk in Breda de expositie K(r)oningsportretten. De opening is gekoppeld aan de onthulling van het gerestaureerde drieluik van Jan van Scorel. Dit prachtige altaarstuk is geschilderd in opdracht van René van Nassau Châlon, de eerste Prins van Oranje, en is na een zes jaar durende complexe restauratie van de twee zijpanelen, terug op haar plaats in de Grote Kerk.  

De expositie K(r)oningsportretten toont de genomineerde inzendingen van de Nationale Portretwedstrijd, een bijzondere wedstrijd georganiseerd voor beeldend kunstenaars, met als opdracht een bijzonder schilderij te ontwerpen van Koning Willem Alexander of van onze nieuwe Koning samen met Koningin Maxima.

Een vakjury (Voorzitter burgemeester Van der Velden, Mw. Mieke Gerritzen directeur van het MOTI museum en kunstenaar Arjan van Arendonk) en een publieksjury bepalen de twee winnende portretten. Tijdens de opening maakt burgemeester Van der Velde de winnaars bekend.

Van de twee winnende inzendingen wordt een serie FormArt 3D Art-prints uitgegeven. Tijdens de expositie wordt deze nieuwe technologie voor het eerst aan het publiek getoond. Met behulp van deze revolutionaire techniek wordt naast kleur en beeld ook het reliëf exact gereproduceerd. Zo ontstaat voor een breed publiek betaalbare grafiekkunst met de sfeerbeleving van het origineel.

De opbrengst van beide uitgaven komt ten goede aan enerzijds de Grote Kerk, en anderzijds de Hartstichting en AMREF Flying Doctors, twee goede doelen waarvan Prins Willem-Alexander beschermheer is.

De expositie in de Grote Kerk is voor het publiek geopend van 28 april tot en met 5 mei. De toegang is gratis. Op 30 april maakt de tentoonstelling deel uit van de festiviteiten die de Gemeente organiseert ter gelegenheid van de troonswisseling. Naast de expositie, zal in de Kerk op 30 April o.a. ook kunstschilder Jan Hein Arens live aan het werk te zien zijn. De bezoekers van de expositie maken op 30 April bovendien kans om een 3D Art-print van het portret van Koning Willem Alexander te winnen.

Laad meer Breda

Geef een antwoord

Bekijk ook

Breda – Twee personen beroofd van telefoons

Zondagavond heeft er een straatroof plaatsgevonden in Breda. Er zijn nog geen verdachten a…