Home Nederland Werkstraf en voorwaardelijke celstraf voor gooien vuurwerk FC Utrecht

Werkstraf en voorwaardelijke celstraf voor gooien vuurwerk FC Utrecht

Een 32-jarige man uit Utrecht, die ervan verdacht wordt op 23 december zwaar vuurwerk te hebben gegooid tijdens de wedstrijd FC Utrecht – Ajax, is vandaag veroordeeld tot een werkstraf van 150 uur en een voorwaardelijke celstraf. Dit was conform de eis van de officier van justitie, die het feit primair ten laste had gelegd als poging zware mishandeling.

Tijdens de wedstrijd gooide de man het zware vuurwerk op het veld in de nabijheid van keeper André Onana van Ajax. Die raakte niet gewond en kon de wedstrijd vervolgen. De verdachte bekende het vuurwerk te hebben gegooid. Hij dacht dat het om siervuurwerk ging en hij had geen opzet de keeper te verwonden. Het was bedoeld om de sfeer te verhogen.

De officier van justitie vond dat de verdachte de kans op de koop toe had genomen dat de keeper zwaar lichamelijk letsel zou oplopen. De verdachte wist niet waar de keeper zich naar toe zou bewegen; bovendien staat een keeper met zijn rug naar het publiek en kan hij niet zien wat er wordt gegooid. Ook hekelde hij de reactie van de supporters die juichen en joelen van de harde knal. “Het gooien van vuurwerk wordt gezien als iets stoers, maar we weten wat de risico’s zijn. Dit is geen sfeervolle actie maar levensgevaarlijk. Het is totaal ongepast, zowel jegens de tegenstander die je respectloos behandelt, als jegens je eigen club die je in diskrediet brengt”, aldus de officier.

De politie kon de verdachte opsporen aan de hand van camerabeelden in het stadion en op dezelfde dag aanhouden. De officier van justitie woog in zijn eisniet alleen het risico op ernstig letsel mee, maar de eerdere veroordelingen van de verdachte. Of de verdachte ook een straf van de KNVB krijgt, was tijdens de zitting nog niet bekend. De politierechter vond ook de poging zware mishandeling en overtreding van het Vuurwerkbesluit bewezen en legde een werkstraf op van 150 uur en 60 dagen gevangenisstraf waarvan 56 voorwaardelijk. De verdachte had vier dagen in voorarrest gezeten.

Tijdens de wedstrijd FC Utrecht – Ajax op 23 december werd ook een 20-jarige man uit Utrecht aangehouden voor het bijten van een agent. Hij zal worden opgeroepen voor een OM-hoorzitting op 15 maart a.s. waarbij de officier van justitie een geldboete of een taakstraf kan opleggen.

Laad meer Nederland
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

De Graafschap declasseerd FC Eindhoven met slechts 4-0

Het was weer gezellig afgelopen vrijdag op de Vijverberg, iedereen had er zin. Trainer van…