Home Nederland Experimenten centraal tellen herindelingsverkiezingen

Experimenten centraal tellen herindelingsverkiezingen

Zeven van de twaalf gemeenten waar op 21 november 2018 een herindelingsverkiezing wordt gehouden, gaan experimenteren met een centrale opzet van het tellen van de stemmen. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft dat vandaag besloten.

In deze experimenteergemeenten tellen de stembureaus na het sluiten van de stembussen de stembiljetten alleen op partijniveau. De stembureaus tellen dus niet de stemmen die op de afzonderlijke kandidaten zijn uitgebracht. Dat gebeurt de volgende dag op een centrale locatie, door tellers die er niet al een lange werkdag op hebben zitten. De tellers werken onder verantwoordelijkheid van een gemeentelijk stembureau.

Doel van de experimenten is het telproces betrouwbaarder en transparanter te maken. Bij eerdere verkiezingen is hier al succesvol mee geëxperimenteerd. De experimenten vinden plaats op grond van de Tijdelijke experimentenwet stembiljetten en centrale stemopneming. Minister Ollongren werkt aan een wetsvoorstel dat centraal tellen in de Kieswet regelt.

De 7 gemeenten die meedoen aan het experiment zijn:

  • Altena (het huidige Aalburg, Werkendam en Woudrichem);
  • Beekdaelen (Nuth, Onderbanken en Schinnen);
  • Groningen (Groningen, Haren en Ten Boer);
  • Noardeast-Fryslân (Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a.);
  • Vijfheerenlanden (Leerdam, Vianen en Zederik);
  • West-Betuwe (Geldermalsen, Lingewaal en Neerijnen);
  • Westerkwartier (Grootegast, Leek, Marum, Zuidhorn en een deel van Winsum).

De raden van de gemeenten die de herindelingsverkiezing organiseren, hebben ingestemd met deelname aan het experiment.

Laad meer Nederland
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Nederland wordt klaargestoomd voor veranderend klimaat

Alle lagen van de Nederlandse overheid gaan fors investeren in het weerbaarder maken van N…