Home Nederland Formeel startsein voor nauwere defensiesamenwerking in de EU

Formeel startsein voor nauwere defensiesamenwerking in de EU

De Raad van ministers van Buitenlandse Zaken van de EU heeft vandaag formeel het besluit genomen tot nauwere Europese defensie samenwerking (PESCO). Er doen 25 lidstaten mee, waaronder Nederland. Met dit besluit kan vanaf begin 2018 invulling worden gegeven aan 17 concrete projecten.

Nederland doet mee aan 7 van de eerste 17 projecten. Het gaat om projecten op het gebied van logistiek, medische capaciteiten, maritieme mijnenbestrijding, cyber en radiocommunicatie.
Er is een goede balans gevonden in lang- en kortlopende projecten. Een voorbeeld van een langlopend project is de moderne maritieme mijnenbestrijding waardoor schepen, havens, offshore installaties en maritieme handelsroutes beter beschermd worden.

De ‘militaire snelweg’ waarbij Nederland een trekkersrol heeft, is een voorbeeld van een kortlopend project. Dit project moet ervoor zorgen dat militair materieel en personeel sneller door de EU verplaatst kunnen worden. Er zijn nu nog te veel obstakels: van de bureaucratische rompslomp tot infrastructuur die niet bestand is tegen zware transporten.

Minister Zijlstra: ‘Dit soort defensiesamenwerking moet er voor zorgen dat we in de EU beter in staat zijn onze eigen veiligheid te garanderen.’

Laad meer Nederland
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Blokhuis kondigt grootschalige extra vaccinatie aan: Ruim half miljoen kinderen krijgen oproep

Volgend jaar worden zo’n 650.000 kinderen extra opgeroepen om zich te laten inenten tegen …