Home Nederland Meldpunt Ouderenwerkloosheid legt problemen bloot

Meldpunt Ouderenwerkloosheid legt problemen bloot

Wie boven de 50 is en werkloos raakt, komt moeilijk weer aan de slag. Bijna 80% zoekt al meer dan een jaar naar een baan, en 45% zelfs meer dan twee jaar. Waar ligt dat nu aan? KBO-PCOB, de grootste seniorenorganisatie van Nederland, opende een Meldpunt Ouderenwerkloosheid. De tussenresultaten geven aan waar het wringt op de arbeidsmarkt. Zo zitten de belemmeringen niet bij senioren zelf…

Sinds augustus/september 2017 namen 325 senioren de moeite om de uitgebreide vragenlijst in te vullen of www.meldpuntouderenwerkloosheid.nl Ruim de helft (58%) is vrouw. De gemiddelde leeftijd is 59 jaar. Van de groep is 24% laag opgeleid, 44% middelbaar opgeleid en 32% hoog opgeleid. 79% is actief werkzoekend, vanuit werkloosheid (68%) of vanuit een baan of zelfstandig ondernemerschap (11%). De groep werkzoekende respondenten is gemiddeld lang aan het zoeken: 20% korter dan een jaar, 34% tussen één en twee jaar en maar liefst 45% langer dan twee jaar.

Het gemiddeld aantal sollicitaties is 172, met uitschieters naar 2000 brieven en mails. De respondenten zijn gemiddeld 4 keer op gesprek geweest. 27% van de ondervraagden is helemaal nooit op gesprek uitgenodigd.

KBO-PCOB ondervroeg de respondenten ook over belemmeringen die werkgevers hebben om senioren aan te nemen. 71% van de werkzoekenden wil best onder zijn of haar oude niveau solliciteren en werken. 57% gaf aan bereid te zijn af te zien van seniorendagen. Een lager salaris is acceptabel voor 41% van de respondenten.

Over oplossingen wordt verschillend gedacht. Zo voelt een ruime meerderheid van de respondenten wel wat voor een basisinkomen voor werkloze 55-plussers die geen aanspraak (meer) maken op een ww-uitkering. Maar over een flexibele AOW is geen eenduidigheid: de helft is voorstander, de andere helft is ertegen of weet het niet.

Het Meldpunt Ouderenwerkloosheid blijft nog open tot 1 december 2017.

Laad meer Nederland
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Zes verdachten aangehouden na steekincident in Den Haag

In Den Haag zijn zes mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een steekincid…