Home Nederland OM: alleen een verbod kan einde maken aan geweld Bandidos

OM: alleen een verbod kan einde maken aan geweld Bandidos

Binnen de Bandidos Motorcycleclub (MC) is sprake van een cultuur van wetteloosheid, waarin geweld en andere criminaliteit wordt gepleegd, aangemoedigd en gefaciliteerd. Deze cultuur wordt in stand gehouden met clubregels – zoals de zwijgplicht en afpersing en geweld tegen leden die de club willen verlaten – en clubmiddelen – zoals nieuwsbrieven waarin wordt opgeroepen om gedetineerde leden te steunen. Alleen een verbod van de club kan daaraan een einde maken.

Bij de rechtbank Midden-Nederland heeft het Openbaar Ministerie (OM) vandaag uitgelegd waarom de motorclub Bandidos verboden moet worden. Daarvoor zijn in november 2016 twee verzoekschriften ingediend. Een ziet op de internationale organisatie van de Bandidos, het andere op Nederlandse afdeling.

Gewelddadige strijd
“Onze rechtsstaat kan geen groeperingen tolereren die geweld en andere ernstige criminaliteit plegen, uitlokken en belonen”, hielden de officieren van justitie van he Landelijk Parket de rechtbank voor. “Onze rechtsstaat kan niet toestaan dat verschillende groeperingen permanent een gewelddadige strijd met elkaar uitvechten in de openbare ruimte. Dat grote outlaw clubs in de motorwereld het recht van de sterkste willen laten gelden bij de vragen wie zich waar mag vestigen en wie welke kleding mag dragen. Dat verenigingen hun eigen leden met bedreiging en geweld dwingen onder alle omstandigheden te zwijgen tegen de overheid en opzegging van het lidmaatschap beantwoorden met afpersing en geweld.”

Schietpartijen
Het OM schetste de rechtbank een uitgebreid overzicht van gewelddadige incidenten in verschillende landen in alleen al de eerste negen maanden van 2017. De voorbeelden lopen uiteen van moord, schietpartijen, mishandelingen, vechtpartijen met messen en honkbalknuppels tot wapenbezit. In veel gevallen waren niet alleen gewone leden maar ook bestuursleden van Bandidos MC bij deze incidenten betrokken.

Het OM heeft over een langere periode vastgesteld dat bestuursleden van Bandidos MC vaak zelf ernstig geweld plegen, en ook aan gewone leden concrete instructies geven om geweld te plegen. Het patroon is eenvoudig te zien, aldus het OM. De clubcultuur zorgt steeds opnieuw voor geweld en andere ernstige criminaliteit.

Wie daadwerkelijke geweld pleegt voor de Bandidos kan bij de motorclub op onvoorwaardelijke steun en waardering van zijn “broeders” rekenen. Een opmerkelijke uiting van het gewelddadige karakter van de club is de zogenoemde “expect no mercy patch”. Die krijgen leden als zij ernstig geweld hebben gepleegd tegen anderen, liefst leden van andere motorclubs. Verschillende buitenlandse ex-leden van Bandidos MC hebben verklaard dat het gepleegde geweld wel ernstig genoeg moet zijn en er tenminste bloed gevloeid moet hebben. In Nederland is een gesprek afgeluisterd door de politie waarin Nederlandse Bandidos bespreken dat deze patch verdiend kan worden door te vechten tegen andere motorclubs.

Leidende rol bestuursleden
Naast het externe en interne geweld zijn er ook nog afpersingen, drugshandel, wapenbezit en vele andere structureel terugkerende misdrijven. Ook deze worden gepleegd en gefaciliteerd door de Bandidos MC. “Ook hierin hebben bestuursleden vaak een leidende rol”, aldus de officieren van justitie.

Het verzoekschrift om Bandidos MC en zijn Nederlandse afdeling te laten verbieden is gebaseerd op een dossier waar de politie en het OM lang aan hebben gewerkt. Dat was nodig om uitgebreid in beeld te brengen aan de hand van onder meer politie-informatie en rechterlijke uitspraken uit veel verschillende landen, afgeluisterde gesprekken, interne communicatie van de Bandidos, clubdocumenten, open bronnen en verklaringen van verschillende ex-leden dat het de clubcultuur is die steeds opnieuw leidt tot ernstig geweld en andere zware criminaliteit. Een verbod van Bandidos MC en zijn Nederlandse afdeling is daarom, naar het oordeel van het OM, noodzakelijk en proportioneel.

Laad meer Nederland
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

62 Kilo cocaïne tussen bananen en coquilles aangetroffen

Tijdens een controle in de Rotterdamse haven is door de Douane op dinsdag 18 september een…