Home Nederland Nederland veroordeelt zesde kernproef Noord-Korea

Nederland veroordeelt zesde kernproef Noord-Korea

Nederland veroordeelt de zesde kernproef die Noord-Korea vandaag heeft uitgevoerd ten zeerste. Het KNMI bevestigt de proef die een ondergrondse ontploffing met een kracht van 5.9 op de Schaal van Richter veroorzaakte. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken is zeer bezorgd over deze verdere escalatie.

‘Dit is opnieuw een roekeloze provocatie in een tijd van oplopende internationale spanningen. Kernproeven zijn volstrekt onacceptabel. Deze acties destabiliseren de regio en de wereld en zijn onaanvaardbaar’, aldus Koenders. Het regime moet volgens hem inzien dat de provocaties Noord-Korea verder isoleren en de eigen bevolking duperen. ‘Het is belangrijk dat de VN-Veiligheidsraad snel bijeenkomt om hierover te spreken en maatregelen te treffen.’ Nederland is vanaf oktober waarnemer bij de Veiligheidsraad en vanaf januari 2018 lid. ‘We zijn dan ook in die hoedanigheid nauw betrokken en zullen de situatie in Noord-Korea op de voet volgen en aanjagen.’

Effectieve naleving van de sancties die de VN-Veiligheidsraad al had ingesteld tegen Noord-Korea, is essentieel. ‘Door de begin vorige maand afgekondigde VN-sancties wordt de druk op Noord-Korea groter, maar alleen door blijvende, gezamenlijke inspanningen van de internationale gemeenschap kan vooruitgang worden geboekt’, aldus de minister.

Nederland zal zich in EU en VN-verband blijven inzetten voor een eensgezind en effectief optreden van de internationale gemeenschap en gezamenlijk voortdurend druk en diplomatie blijven uitoefenen om voortgang te bereiken.

Laad meer Nederland
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Blokhuis kondigt grootschalige extra vaccinatie aan: Ruim half miljoen kinderen krijgen oproep

Volgend jaar worden zo’n 650.000 kinderen extra opgeroepen om zich te laten inenten tegen …