Home Nederland Onderhandelaars VVD, CDA, D66 en ChristenUnie praten maandag weer verder

Onderhandelaars VVD, CDA, D66 en ChristenUnie praten maandag weer verder

Informateur Gerrit Zalm en de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie komen maandag 17 juli weer bij elkaar. Ze vergaderen dan de hele dag in het Johan de Witthuis aan de Kneuterdijk in Den Haag, vlakbij de Tweede Kamer. De week ervoor hebben ze daar ook twee dagen achter elkaar vergaderd. Tot nu toe waren de meeste gesprekken in de Stadhouderskamer van het Tweede Kamergebouw.

Onder leiding van informateur Zalm onderhandelen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie de komende tijd elke werkdag, maar snelheid in de formatie is geen doel op zich. Dat zei informateur Zalm woensdagavond 28 juni tijdens een korte persconferentie in de Oude Zaal van de Tweede Kamer. Hij kondigde ook aan dat de Stadhouderskamer, in de Tweede Kamer, het centrum van de kabinetsformatie blijft. Wel kwamen de onderhandelaars op maandag 10 en en dinsdag 11 juli samen buiten het Binnenhof, namelijk in het Johan de Witthuis. Op woensdag 12 en donderdag 13 juli waren er geen onderhandelingen.

Voor zijn werk als informateur wordt Gerrit Zalm niet betaald. Informateur zijn is een erebaan, die is weggelegd voor personen die een jarenlange staat van dienst hebben in de politiek of de publieke sector. Zij blijken het beste in staat te zijn om politici met uiteenlopende standpunten en idealen bij elkaar te krijgen in één kabinet. Vaak zijn informateurs oud-ministers of zittende ministers. Gerrit Zalm was van 2003 tot 2007 minister van Financiën en vicepremier in het kabinet-Balkenende II.

Laad meer Nederland
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Blokhuis kondigt grootschalige extra vaccinatie aan: Ruim half miljoen kinderen krijgen oproep

Volgend jaar worden zo’n 650.000 kinderen extra opgeroepen om zich te laten inenten tegen …