Home Nederland Koenders bij verkiezing van Nederland in VN-Veiligheidsraad

Koenders bij verkiezing van Nederland in VN-Veiligheidsraad

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken woont vrijdag 2 juni in New York het moment bij waarop het Koninkrijk der Nederlanden formeel moet worden verkozen tot lid van de VN-Veiligheidsraad in 2018. Dat gebeurt tijdens een tussentijdse verkiezing in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Nederland en Italië hadden eind juni vorig jaar besloten de tijdelijke zetel van twee jaar in de Veiligheidsraad op te splitsen. Italië is in 2017 lid. Het Koninkrijk der Nederlanden moet in januari het stokje overnemen. Beide landen werken nu al zoveel mogelijk met elkaar samen.

Koenders zal tijdens zijn bezoek ook ministers ontmoeten van andere landen die in de Veiligheidsraad komen te zitten. Het is de zesde keer dat Nederland als niet-permanent lid deel moet gaan uitmaken van het belangrijkste orgaan voor internationale vrede en veiligheid. De eerste keer was in 1946, daarna was het Koninkrijk lid in de jaren 1951-1952, 1965-1966, 1983-1984 en 1999-2000.

Koenders reist na zijn bezoek aan New York door naar Boston en Washington DC. In Boston houdt hij zaterdag op de Harvard Universiteit een toespraak ter gelegenheid van het 70-jarig jubileum van het Marshall Plan. Hierin zal de minister onder meer stilstaan bij het belang van de trans-Atlantische samenwerking in deze tijd.

Laad meer Nederland
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Zes verdachten aangehouden na steekincident in Den Haag

In Den Haag zijn zes mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een steekincid…