Home Nederland Koenders: meer internationale steun voor blauwhelmen nodig

Koenders: meer internationale steun voor blauwhelmen nodig

Er is meer internationale steun voor de vredesmissies van de Verenigde Naties nodig. Dat stelde minister Koenders van Buitenlandse Zaken maandag tijdens een bijeenkomst op zijn ministerie ter gelegenheid van de VN Peacekeepers Day. Op deze jaarlijkse dag wordt stilgestaan bij het belangrijke werk dat blauwhelmen in de hele wereld doen en wordt respect getoond aan hen die tijdens vredesoperaties zijn gesneuveld.

Nederland heeft de morele en grondwettelijke plicht om via VN-vredesmissies bij te dragen aan vrede, stabiliteit en de versterking van de internationale rechtsorde, benadrukte Koenders. ‘Het gaat hier om een belangrijke Nederlandse investering in vrede. VN-vredesmissies zijn vaak de laatste mogelijkheid om in een geval van crisis een land te helpen; voor burgers in nood is het vaak een laatste redmiddel, de laatste strohalm.’

Ongeveer 350 Nederlandse militairen en civiele medewerkers zijn momenteel actief in 8 VN-missies. Volgens de minister is er vanuit de internationale gemeenschap veel waardering voor de Nederlandse bijdrage, zoals het inlichtingenwerk voor de VN-missie MINUSMA in Mali.

Koenders wees erop dat deelname aan missies ook een nationaal belang heeft. ‘We zetten ons in bijvoorbeeld Mali in om stabiliteit te exporteren, in plaats van instabiliteit te importeren. Mali lijkt ver weg. Maar als terroristen daar vrij spel krijgen, zullen wij daar ook de gevolgen van ondervinden, in de vorm van grotere terroristische dreiging of grotere migratiestromen’, zei de minister.

Nederland heeft zich fors op diplomatiek niveau ingezet zodat Europese landen meer zijn gaan bijdragen aan vredesmissies. Met succes. ‘Dat is direct in ons Europees belang nu we steeds meer onze eigen boontjes moeten doppen. Ik zou het zeer betreuren als de Verenigde Staten op VN-vredesmissies zouden bezuinigen’, reageert Koenders.

Nederland zal niet alleen in het veld, maar ook in de VN-organisatie een bijdrage blijven leveren in woorden en daden. Zo is Nederland vanaf januari een jaar lid van de VN-Veiligheidsraad. ‘We zullen er volgend jaar alles aan doen om de nieuwe secretaris-generaal Guterres te helpen bij het moderniseren en verbeteren van VN-vredesmissies en internationale steun voor vredesmissies te genereren.’ Minister Koenders is eind deze week bij de VN in New York voor de verkiezing van de Veiligheidsraad.

Laad meer Nederland
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Zes verdachten aangehouden na steekincident in Den Haag

In Den Haag zijn zes mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een steekincid…