Home Nederland Eerste officiële tropische dag van 2017 een feit

Eerste officiële tropische dag van 2017 een feit

Het is vandaag de eerste officiële tropische dag van 2017, aldus Weeronline. Daarvoor moest het in De Bilt 30,0 graden of meer worden. Om 15:30 uur werd aan die voorwaarde voldaan. Het was op dat moment 30,1 graden. In het zuiden van het land en in de Zuid-Hollandse duinen is het nog veel warmer met maxima van 31 à 32 graden. Het warmst werd het tot dusver in Gilze-Rijen met 32,7 graden. Het wordt komende uren nog iets warmer.

De laatste keer dat het in De Bilt tropisch warm werd was op 14 september vorig jaar. Toen beleefden we een recordlate tropische dag. Regionaal werd op 17 mei al de tropische grens van 30 graden gepasseerd. Weerstation Volkel (Noord-Brabant) had de primeur, maar later in de middag volgden Hoek van Holland, Ell (Limburg), Eindhoven en Gilze-Rijen. Het warmst was het uiteindelijk in Ell en Hoek van Holland met 31,0 graden. In De Bilt werd het toen 28,2 graden. Deze dag ging ook de boeken in als de warmste 17 mei ooit gemeten.

Eerste officiële tropische dag vorig jaar pas op 20 juli

Vorig jaar kwam het op 23 juni voor het eerst tot tropische temperaturen en had Maastricht de primeur. Pas een kleine maand later, op 20 juli, noteerde De Bilt de eerste officiële tropische dag van 2016. Het was die dag bijzonder warm, resulterend in de warmste 20 juli ooit en maxima van 35 graden in het zuiden van het land. In 2015 noteerde we op 5 juni zowel de eerste lokale tropische dag als de eerste officiële tropische dag van het jaar. 

Normaal begin juli pas de eerste officiële tropische dag

Gemiddeld genomen beleven we de eerste officiële tropische dag op 4 juli en passeren we in De Bilt vier keer per jaar de 30-gradengrens. De vroegste officiële tropische dag ooit was op 9 mei in 1976. In 1949 bleven tropische dagen in De Bilt de hele zomer uit, maar lukte het op 5 september alsnog.

Voor de opwarming van het klimaat was het heel normaal dat het maar eens in de 2 jaar tot een tropische dag kwam in De Bilt. Tot de jaren 90 waren er maar liefst 37 jaren waarin het helemaal niet tot een officiële tropische dag kwam in De Bilt. Nu is zoiets ondenkbaar, de laatste zomer zonder tropische dagen was 1993. In de periode 1905-1910 werd er zes jaar op rij geen officiële tropische dag genoteerd.

Morgen broeierig warm met kans op een onweersbui

Vanavond trekken over de westelijke helft van het land wolkenvelden en is kleine kans op een regen- of onweersbui. Komende nacht is in het hele land kans op een bui met een klap onweer. Morgen wordt het broeierig warm met zon en wolkenvelden. In de kustprovincies is het door wind van zee minder warm dan vandaag met maxima van 22-25 graden en in het midden wordt het 26-27 graden. In het zuiden en oosten kan het 28 tot 31 graden worden en daar is de kans het grootst dat in de middag of avond een onweersbui ontstaat.

Maandag kan het in het zuidoosten met 30-32 graden nog één keer tropisch warm worden en daarmee is kans op een regionale hittegolf. In de kustgebieden is het 22-26 graden en in de rest van het binnenland wordt het 27-29 graden. Er is eerst veel ruimte voor de zon, maar later in de middag en in de avond neemt vanuit het zuidwesten de kans op enkele stevige onweersbuien toe. Deze buien verdrijven de hitte, maar een overgang naar koel en wisselvallig zomerweer volgt niet. Iedere bui is welkom in de droge natuur.
Laad meer Nederland
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Zes verdachten aangehouden na steekincident in Den Haag

In Den Haag zijn zes mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een steekincid…