Home Nederland Nederland steunt tweede termijn Kim als President Wereldbank

Nederland steunt tweede termijn Kim als President Wereldbank

Jim Yong KimNederland steunt een tweede termijn voor Jim Yong Kim als President van de Wereldbank. De ministers Dijsselbloem (Financiën) en Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) hebben dat donderdag bekendgemaakt.

Nederland heeft er vertrouwen in dat onder leiding van Kim de Wereldbank een belangrijke bijdrage kan leveren aan het uitbannen van extreme armoede en het bestrijden van ongelijkheid, waarmee uitvoering wordt gegeven aan de in 2015 vastgestelde ontwikkelingsdoelen (Global Goals) en het klimaatakkoord. Daarmee blijft de Wereldbank voor Nederland een belangrijke partner in ontwikkelingssamenwerking.

Dijsselbloem en Ploumen zijn er daarnaast van overtuigd dat Kim met succes zijn ingeslagen weg voortzet om op een effectieve manier de kennis en financiële slagkracht van de Wereldbank te benutten voor armoedebestrijding. “Kim heeft belangrijke reorganisaties doorgevoerd waardoor de Wereldbank de Nederlandse bijdragen nog beter kan inzetten”, aldus Dijsselbloem. Ook zijn collega Ploumen is positief over de daadkracht van de huidige Wereldbank president. “Kim heeft het voortouw genomen bij de bestrijding van de Ebola crisis vorig jaar. En dit jaar heeft hij hard getrokken aan betere kredietverstrekking voor Jordanië en Libanon, zodat beide landen die zwaar onder druk staan door de massale instroom van Syrische vluchtelingen hun economieën kunnen versterken.”

De Amerikaan Kim is sinds medio 2012 President van de Wereldbank. Zijn termijn loopt op 1 juli 2017 af. Kandidaten voor de post kunnen zich de komende drie weken melden. De Verenigde Staten hebben Kim gekandideerd voor herbenoeming. De verwachting is dat veel landen de herbenoeming zullen steunen.

Bij de Wereldbank zijn 189 landen aangesloten. Dijsselbloem en Ploumen zijn namens Nederland respectievelijk gouverneur en plaatsvervangend gouverneur van de Bank. Financieringen van de bank hebben er de afgelopen periode onder meer toe bijgedragen dat 123 miljoen mensen toegang tot schoon drinkwater hebben gekregen en er gezondheidszorg is geleverd aan 117 miljoen mensen. De Nederlandse bijdrage aan de bank in de periode 2012-2015 was gemiddeld 270 miljoen euro per jaar, waarvan het grootste gedeelte naar de armste landen ging.

Foto (c) Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laad meer Nederland
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Slechte week voor de Graafschap na puntverlies tegen Jong AZ en GA Eagles

Afgelopen week had de Graafschap een slechte week; het eerste verlies dit seizoen was een …