Home Nederland Kwik gemorst? Weet wat te doen!

Kwik gemorst? Weet wat te doen!

De GGD’en in Nederland zijn deze maand gestart met een landelijke campagne om bij burgers, scholen en andere partijen aandacht te vragen voor de risico’s van kwikhoudende producten in het binnenmilieu en het belang van zorgvuldig opruimen als er kwik is gemorst.

Kwik kan in uw woning terechtkomen nadat een kwikhoudende thermometer, barometer, bloeddrukmeter, spaarlamp of tl-lamp breekt. Dit heeft meer negatieve gevolgen dan de meeste mensen denken. Als het niet zorgvuldig wordt opgeruimd, blijft lange tijd kwikdamp vrijkomen in de woning. Door inademing hiervan kan schade ontstaan aan hersenen en nieren. Onder meer koortsachtige verschijnselen en onbedoelde spiertrillingen kunnen het gevolg zijn.

Zorg ervoor dat gemorst kwik op de juiste manier wordt opgeruimd om gezondheidsschade te voorkomen. Beter nog is voorkomen dat kwik gemorst kan worden. Lever daarom oude kwikhoudende producten zoals thermometers en barometers in bij de milieustraat. Voor meer informatie over de gezondheidsrisico’s van kwikhoudende producten in het binnenmilieu en voor opruiminstructies, kijk op de website van de GGD Brabant-Zuidoost www.ggdbzo.nl

Laad meer Nederland

Geef een reactie

Bekijk ook

Slechte week voor de Graafschap na puntverlies tegen Jong AZ en GA Eagles

Afgelopen week had de Graafschap een slechte week; het eerste verlies dit seizoen was een …