Home Nederland Eerste Kamer akkoord met voorstel vergroten veiligheid kinderopvang

Eerste Kamer akkoord met voorstel vergroten veiligheid kinderopvang

De Eerste Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel van minister Asscher van Sociale Zaken Werkgelegenheid waarin wordt geregeld dat de veiligheid in en de kwaliteit van de kinderopvang wordt vergroot.

Vanaf 1 juli 2013 moeten medewerkers in de kinderopvang met een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) van vóór 1 maart 2013 een nieuwe VOG aanvragen. Zo kan worden gecontroleerd of zij in het verleden een strafbaar feit hebben begaan dat werken in de kinderopvang in de weg staat. Sinds 1 maart 2013 worden de medewerkers al continu gescreend op nieuwe strafbare feiten die een belemmering vormen bij het werken met kinderen.

Daarnaast wordt met ingang van 1 juli 2013 voor professionals in de kinderopvang een wettelijke meldplicht bij gewelds- of zedendelicten ingevoerd. Deze plicht houdt in dat werkgevers vanaf 1 juli moeten overleggen met de vertrouwensinspecteur van de Inspectie van het Onderwijs als zij aanwijzingen hebben dat een werknemer seksueel of ander geweld gebruikt tegen een kind. Ook wordt de verantwoordelijkheid van gastouderbureaus voor de kwaliteit van de opvang van de bij hen aangesloten gastouders aangescherpt. Voortaan kan niet alleen de gastouder, maar ook het gastouderbureau aangesproken worden op de manier waarop voldaan wordt aan de kwaliteitseisen door de gastouder.

Laad meer Nederland

Geef een reactie

Bekijk ook

Slechte week voor de Graafschap na puntverlies tegen Jong AZ en GA Eagles

Afgelopen week had de Graafschap een slechte week; het eerste verlies dit seizoen was een …