Home Nederland Minister Blok bezoekt Tilburg voor ‘Samen geeft Energie’

Minister Blok bezoekt Tilburg voor ‘Samen geeft Energie’

Minster Blok van Wonen en Rijksdienst bracht op maandag 24 juni een bezoek aan de gemeente Tilburg om zich te laten informeren over de stand van zaken van de zogeheten ‘Blok-voor-Blok’-aanpak. Deze aanpak maakt onderdeel uit van ‘Samen geeft Energie’, dat inzet op de verduurzaming van de woningvoorraad. Tijdens dit werkbezoek kreeg de minister onder andere een praktijkuitleg over hoe een energiescan wordt opgesteld en reikte hij aan bewoner Sven Verbruggen het eerste integrale energierapport uit. De kosten voor energie vormen een steeds groter aandeel binnen de totale woonlasten. Dat moet en kan anders. Want hoe hoger de energiekwaliteit van een woning, hoe lager de energielasten. Om dit mogelijk te maken heeft de gemeente Tilburg het onafhankelijke adviesbureau Segon gevraagd eigenaren van een tweetal ‘blokken’ van eengezinswoningen in Berkel-Enschot te benaderen voor ‘Samen geeft Energie. Segon informeert de groepen van bewoners en biedt geïnteresseerden een integraal energieadvies aan. Ook zorgt Segon ervoor dat georganiseerde partijen een offerte opstellen voor de uitvoering van de energiemaatregelen aan woningen en begeleidt het de bewoners bij het maken van keuzes.

Een integraal energierapport wordt opgesteld door een energieadviseur, een bouwkundige en een installatieadviseur, die maatregelen adviseren en het energielabel vaststellen. In het rapport staat ook wat de investering voor deze maatregelen is, rekening houdend met het eventuele meer- of minderwerk. En welke besparing de woningeigenaar kan realiseren, waarbij onder andere rekening wordt gehouden met de gezinssamenstelling. Als de woningeigenaar de maatregelen uitvoert, dan kan de ‘Tilburgse Energie Garantie’ worden aangevraagd, waarmee de vooraf berekende besparing ook werkelijk is gegarandeerd.

Samen geeft Energie
De regeling ‘Samen geeft Energie’ is sinds kort beschikbaar voor de hele gemeente Tilburg. Bewoners kunnen met steun van het Klimaatbureau Tilburg zelf een project opzetten. In de wijken Fatima en Zorgvlied zijn al initiatieven opgestart.

Laad meer Nederland

Geef een reactie

Bekijk ook

Tilburg – Man met mes aangehouden

Agenten belast met het carnavalstoezicht hebben maandag 12 februari 2024 omstreeks 21.35 u…