Home Nederland Militaire aandacht voor troonswisseling in missiegebieden

Militaire aandacht voor troonswisseling in missiegebieden

Koninginnedag en de troonswisseling gingen vandaag ook in de missiegebieden niet ongemerkt voorbij. Er waren bijzondere vlaggenparades in onder meer Turkije en Afghanistan en een driewerf hoezee bij Somalië.

In het Noord-Afghaanse Mazar-e-Sharif, waar 4 F-16’s en ongeveer 120 militairen zijn gestationeerd, werd vanmorgen niet alleen op ceremoniële wijze aandacht geschonken aan de troonswisseling. Er was ook een bijzondere groet voor de nieuwe koning. Met het gebaar wordt tevens de terugtredende vorstin bedankt.

Natuurlijk was er ook in Kunduz, waar de politietrainingsmissie nog enkele maanden loopt, op gepaste wijze aandacht voor het nieuwe koningspaar en de terugtredende Koningin.

In de Afghaanse hoofdstad Kabul vierden Nederlandse militairen, politiemensen, burgers en een groot aantal internationale collega’s van de International Security Assistance Force (ISAF) gezamenlijk Koninginnedag. Met de officiële vlagceremonie toonde de Nederlandse gemeenschap de verbondenheid met het Koninklijk Huis.

In Turkije, waar Nederland een PATRIOT-wapensysteem heeft gestationeerd, werd onder begeleiding van het Wilhelmus de Nederlandse driekleur met wimpel gehesen. Commandant kolonel Marcel Buis stond voor de abdicatie stil bij de verbondenheid van Defensie bij het Koningshuis. “Uit eerbetoon staan wij vandaag, als Task Force in Turkije aangetreden. Respect voor Hare Majesteit Koningin Beatrix en toekomstig Koning Willem-Alexander evenals het Koningshuis en onze verbondenheid daarmee.” Na de vlaggenparade volgde een heildronk.

Een heildronk op de nieuwe Koning gebeurde ook aan boord van de Amsterdam. Het marineschip heeft, evenals alle andere marineschepen sinds de abdicatie, niet langer Hr. Ms voor de naam staan, maar Zr. Ms. Het bevoorradingsschip is weliswaar niet ingezet voor een missie, maar zit wel op volle zee vanwege een opwerktraject. Op de golven trad de hele bemanning in de hangaar aan voor een zogenoemd Alle Hens. Op het eind werd ter eren van de troonswisseling volgens traditie gejoeld.

Aan boord van Zr. Ms. De Ruyter, momenteel voor de antipiraterij-missie in de wateren rond Somalië, blikte commandant kapitein luitenant-ter-zee Harold Liebregs tijdens een Alle Hens terug op de regeerperiode van Koningin Beatrix. Verder zei hij te hopen dat Koning Willem-Alexander het net zo goed zal doen als zijn moeder. Na een driewerf hoezee voor zowel Prinses Beatrix als de nieuwe Koning was er voor de hele bemanning een oranje tompouce en een glaasje oranje bitter.

Een nieuw zogenoemd schaamkleed voorzien van de tekst Zr. Ms. De Ruyter siert voortaan de valreep tijdens de havenbezoeken van het luchtverdedigings- en commandofregat. Daar is het marinefregat echter nog niet aan toe. Na de ceremonie werd de patrouille voor de Somalische kust gewoon weer voortgezet.

 

Laad meer Nederland

Geef een antwoord

Bekijk ook

Slechte week voor de Graafschap na puntverlies tegen Jong AZ en GA Eagles

Afgelopen week had de Graafschap een slechte week; het eerste verlies dit seizoen was een …