Home Nederland Kabinet verlaagt regeldruk met 2,5 miljard euro

Kabinet verlaagt regeldruk met 2,5 miljard euro

De komende vier jaar verlaagt het kabinet de regeldruk door onnodige regels te schrappen en wettelijke verplichtingen te versoepelen. Hierdoor besparen burgers en bedrijven samen 2,5 miljard euro in de periode tot en met 2016. Ministers Kamp (Economische Zaken), Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en Blok (Wonen en Rijksdienst) schrijven donderdag 25 april 2013 aan de Tweede Kamer met welke acties het kabinet die besparing wil halen.

Kamp: ‘ Van overbodige regels moeten we snel af. We hebben de afgelopen jaren al forse stappen gezet door de regeldruk met bijna een miljard euro te verminderen. Dat resultaat gaan we deze kabinetsperiode tenminste verdubbelen.’ Plasterk: ‘ De overheid moet veel meer ruimte bieden aan mensen. Denk aan bestuurders in de amateursport of mensen die zelf initiatief nemen om iets te verbeteren in hun eigen buurt. Die mensen doen geweldig werk voor de lokale samenleving, ze nemen verantwoordelijkheid en komen dan veel regels tegen. Ik wil die de komende tijd helpen terugdringen.’

In de vorige kabinetsperiode is de regeldruk voor bijna een miljard euro verlaagd, voor deze kabinetsperiode is het doel een reductie van 2,5 miljard euro. In de plannen die het kabinet donderdag 25 april 2013 naar de Tweede Kamer stuurt staan concrete maatregelen die optellen tot een besparing van 1,3 miljard euro voor bedrijven. Burgers kunnen een vermindering van ruim 400 miljoen tegemoet zien. Concrete maatregelen voor een besparing van de overige 750 miljoen volgen in het voorjaar van 2014. 

Een voorbeeld van een merkbare versoepeling van regeldruk voor burgers en bedrijven is dat kentekenbewijzen voortaan sneller kunnen worden afgegeven. Het aantal loketten waar nieuwe voertuigen op naam kunnen worden gesteld gaat omhoog van 800 naar 3000. Autobedrijven kunnen auto’s hierdoor gemiddeld een dag eerder opleveren. In totaal levert dat een besparing van 23 miljoen euro op. Ook wordt het bij verkoop makkelijker om een auto digitaal op een andere naam te zetten. De keuringsleeftijd voor het rijbewijs gaat van 70 naar 75 jaar. Dit betekent minder keuringen en minder verlengingen van rijbewijzen. Dat scheelt burgers kosten en tijd. Ook de rijksdienst wordt goedkoper en kleiner met als neveneffect minder regeldruk voor burgers en bedrijven.

Laad meer Nederland

Geef een antwoord

Bekijk ook

Slechte week voor de Graafschap na puntverlies tegen Jong AZ en GA Eagles

Afgelopen week had de Graafschap een slechte week; het eerste verlies dit seizoen was een …