Home Nederland Eerste herdenkingsmunt met Koning Willem-Alexander

Eerste herdenkingsmunt met Koning Willem-Alexander

Woensdag verrichtte minister-president Mark Rutte de ceremoniële Eerste Slag van het ‘Koningstientje’ onder toeziend oog van gastheer Frans Weekers, staatssecretaris van Financiën, en van Muntmeester Maarten Brouwer van de Koninklijke Nederlandse Munt. Het is de eerste munt waarop Willem-Alexander als koning is afgebeeld. Het ontwerp van ontwerpersduo Persijn Broersen en Margit Lukács staat in het teken van zijn koningschap met de thema’s samenbindend, vertegenwoordigend en aanmoedigend. Bijzondere munten met een munteenheid van tien euro worden alleen uitgegeven met een koninklijk thema. Dat maakt het ‘Koningstientje’ tot een historische uitgifte die een mijlpaal in onze vaderlandse geschiedenis markeert.

Behalve in Nederland worden ook in de overige delen van het Koninkrijk speciale munten uitgegeven ter ere van de inhuldiging van Willem-Alexander als koning.

Op Aruba wordt zowel een Zilveren 5 Florin-munt als een Gouden 10 Florin-munt uitgegeven. Op Curaçao en Sint-Maarten worden een Zilveren 5 Gulden-munt en een Gouden 10 Gulden-munt uitgebracht. Uniek is dat op deze eilanden daarnaast voor het eerst in de geschiedenis ook circulatiemunten met kleur worden uitgebracht. Deze circulatiemunten worden uitgegeven ter gelegenheid van de aankondiging van de troonswisseling en bevatten een dubbelportret van Koningin Beatrix en Prins Willem-Alexander, en een gekleurde vlag van het eiland. De circulatiemunten komen vanaf mei 2013 in omloop met een oplage van tienduizend stuks per eiland.

Het ‘Koningstientje’ is te bestellen op www.herdenkingsmunt.nl en vanaf 1 mei 2013, de dag nadat Willem-Alexander is ingehuldigd als koning, tevens verkrijgbaar bij postkantoor en postagentschap. Daarnaast zijn bijzondere verzamelaarsedities in gelimiteerde oplage beschikbaar, waaronder de Koninklijke Zilverset met alle uitgiften uit het Koninkrijk en de Koninklijke Goudset.

Laad meer Nederland

Geef een antwoord

Bekijk ook

Slechte week voor de Graafschap na puntverlies tegen Jong AZ en GA Eagles

Afgelopen week had de Graafschap een slechte week; het eerste verlies dit seizoen was een …