Home Zuid-Holland Leiden Verdachte schooldreiging Leiden zit op Costa Rica

Verdachte schooldreiging Leiden zit op Costa Rica

Foto (c) Unique Photo Video

De politie heeft een verdachte in beeld voor de dreiging gericht op een Leidse school. Volgens een woordvoerder van de politie is het een 18-jarige jongen die al enige tijd in Costa Rica verblijft, als onderdeel van een rondreis door Midden-Amerika. Dit betekent dat de concrete dreiging is afgenomen. De burgemeester heeft in nauw overleg met politie en OM besloten dat de huidige vorm van toezicht op de scholen voor voortgezet onderwijs en middelbaar beroeps onderwijs in Leiden wordt gestopt.

De man waar het om gaat heeft in Leiden op een middelbare school gezeten. Deze persoon is bij de politie in beeld gekomen door tips van de school en andere mensen uit Leiden. Daaruit blijkt dat er diverse feiten en achtergronden zijn die hem in verband brengen met de dreiging. Er is onder meer het verhaal gehoord dat hij onenigheid heeft gehad met een docent en dat hij belangstelling heeft voor wapens en een presentatie zou hebben gehouden over schietincidenten op scholen.

Op basis van digitaal recherchewerk is duidelijk geworden dat de dreiging afkomstig is van een computer in Costa Rica. De politie kreeg bij dit onderzoek hulp van externe deskundigen op het gebied van internet. De verdachte schreef afgelopen week op een internetforum een kort berichtje, waardoor alle alarmbellen zijn gaan rinkelen: ‘Morgen schiet ik mijn docent neer, en zo veel studenten als ik kan. Ik heb een briefje bij me als ik de school inga, met een verklaring over waarom ik dit doe.”

De verdachte die nu in beeld is verblijft al enige tijd in Costa Rica. In recent contact met zijn familie in Nederland, gaf de verdachte aan daar te verblijven. De politie heeft gerede verdenkingen dat deze jongeman betrokken is bij, of de afzender is van de bedreiging. De recherche is druk bezig de exacte verblijfplaats te achterhalen en stelt alles in het werk om met de verdachte in contact te komen om er voor te zorgen dat hij weer naar Nederland komt. Mocht dit niet vrijwillig gebeuren, dan zal een internationaal arrestatiebevel worden uitgevaardigd. Op het dreigement staat een maximale gevangenisstraf van 2 jaar.

Laad meer Leiden

Geef een antwoord

Bekijk ook

Rotterdam – Man (31) overleden na schietpartij Gijsingstraat

Bij een schietpartij aan de Gijsingstraat in Rotterdam is zondag 26 maart rond 19 uur een …